Ezért ragaszkodott Amerika az olajársapka bevezetéséhez + videó

Az olajársapkához hasonló intézkedések nem a közösség érdekeit szolgálják, így azokat el kell kerülni – hangsúlyozta a Századvég üzletágvezetője.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 12. 06. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A G7-országok és az Európai Unió a hétvégén elfogadták Amerika olajársapka-javaslatát. Az intézkedés értelmében ezek az országok megtiltják vállalataiknak, hogy a jövőben olyan ügyletekben vegyenek részt, amiben Oroszország 60 dollárnál drágábban ad el tengeri úton olajat. A hivatalos indoklás szerint az intézkedés célja egyrészt megfosztani Oroszországot energiabevételeitől és ezzel rávenni őt a háború mielőbbi lezárására, másrészt megakadályozni, hogy az olajárak – így a Nyugat költségei – tovább emelkedjenek. Egyértelműen látható azonban, hogy az elfogadott javaslat egyik célt sem fogja teljesíteni – mondta Hortay Olivér a közösségi oldalán.

A Századvég klíma- és energiaüzletágának vezetője jelezte:

Oroszország körülbelül 20 dollárért képes olajat előállítani, és jelenleg is 60 dollár alatt értékesít, tehát az ársapka nem fogja a padlóra küldeni. A Nyugat pedig már egyébként is embargóval sújtotta az orosz olajat, így az intézkedés a beszerzési költségeket nem lesz képes leszorítani. 

A szakértő feltette a kérdést: ezek fényében vajon miért ragaszkodott az Egyesült Államok mégis az olajársapkához?

– Korábban Európa nemcsak vásárlóként, de közvetítőként is fontos szerepet játszott az olajpiacon. A szállításhoz és a biztosításhoz kapcsolódó feladatokat eddig azokban az esetekben is jelentős részben európai vállalatok látták el, amelyekben Oroszország máshova – például Kínába – értékesített. Az olajársapka bevezetése viszont kellő alapot kínál az oroszoknak, hogy leépítsék ezeket az üzleti kapcsolatokat – magyarázta.

A magas, 60 dolláros szint ráadásul elegendő időt biztosít a keleti országoknak, hogy fejlesszék saját szállítási kapacitásaikat, amit el is kezdtek. Oroszország például már több tucat tankerhajót szerzett be. Az pedig az üzletágvezető szerint hiú ábránd, hogy a nagy ázsiai pénzintézetek nem lesznek képesek átvenni az európai bankok helyét az olajszállítmányok biztosításában.

– Az olajársapka mindössze arra jó, hogy az európai energiapiac után az európai vállalatokat is leválassza Oroszországról és ezzel eltávolítsa azokat a keleti partnerektől. Az intézkedés tehát tovább fokozza a két kereskedelmi pólus távolodását, ami az Egyesült Államoknak talán kedvez, de az uniónak biztosan nem – hangsúlyozta.

A globális olajpiacon olyan mértékű átalakulások zajlanak, amikre évtizedek óta nem volt példa. A bizonytalan helyzetből azok az országok lesznek képesek jól kijönni, amelyek saját érdekeiket képviselik. Az unióban tapasztalható, egyre súlyosabb problémák gyökere, hogy az európai politikai elit egyelőre nem így jár el.

– Az uniós vezetőknek változtatniuk kell szankciós politikájukon. Az olajársapkához hasonló intézkedések nem a közösség érdekeit szolgálják, így azokat el kell kerülni. Egyetlen olyan elfogadható szempont van, ami a jövőbeli intézkedéseket vezérelheti: az európaiak helyzetének javítása – tette hozzá Hortay Olivér.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.