Széles körben véd a kamatstop

Családok, diákok, valamint kis- és közepes vállalkozások sokaságának jelent mentőövet a kamatstop intézménye. A lehetőséget igénybe vehetők körét több alkalommal is szélesítette a kormány. Mindezzel összességében több mint kétszázmilliárd forintot takaríthatnak meg az érintettek.

2022. 12. 29. 6:05
Bank hitel illusztráció Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több elemmel bővült a kamatstop az elmúlt időszakban. Az intézkedés egyre szélesebb körnek nyújt segítséget, amelynek elemeiről külön-külön beszámoltunk. Ezekről adunk most átfogó összegzést.

A kormány 2022 januárjában vezette be a lakossági kamatstopot, amelyet október közepén 2023. június ­30-ig meghosszabbított, valamint arról is döntött, hogy kiterjeszti annak hatályát. Ennek eredményeként az intézkedés már a legfeljebb ötéves kamatperiódusokban rögzített hitelkamattal nyújtott, államilag nem kamattámogatott jelzálogkölcsön-szerződéseket is megvédi a drasztikus kamatnövekedéstől.

A gazdaságfejlesztési miniszter sajtóosztályának tájékoztatása szerint ezzel összességében a lehetőség már 350 ezer családot óv meg attól, hogy szank­ciós kamatfelárat kelljen fizetnie. Ebből 284 ezret tesz ki a kamatstop hatálya alá eredetileg is tartozók száma (őket érinti a határidő hosszabbítása), valamint további 66 ezret az újonnan érintettek köre (rájuk vonatkozik a lehetőségkiterjesztés). A kamatfelár a családoknál marad, ami 2022-ben nyolcvanmilliárd forintot jelent, 2023 első fél évében pedig több mint hatvanmilliárd forintot.

 Így összességében mintegy 140 milliárd forintról van szó. Azaz a kamatstopnak köszönhetően 2022-ben egy család 282 ezer forintot takarít meg, 2023 első fél évében pedig 174 ezer forintra tehető az az összeg, amit nem kell kamatként megfizetnie.

A jövő esztendő első fél évében a kamatstop intézménye nélkül egy átlagos család törlesztőrészlete 55 százalékkal emelkedne.

A fentieken túl a kormány a megromlott kamatkörnyezet miatt megvizsgálta a diákhitelek helyzetét is. Ezt a lehetőséget már csaknem ötszázezren vették igénybe és mintegy 250 ezer diploma megszerzéséhez járult hozzá. Kiderült, hogy ha most nincs segítség, akkor a szabadon felhasználható Diákhitel 1 kamatát a duplájára, több mint tíz százalékra kellene felemelni. Ezzel több mint százezren kerültek volna nehéz helyzetbe. A kormány ezért a Diákhitelre is kiterjeszti a kamatstopot, így az változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 ja­nuárjától. Fontos, hogy a Képzési hitelt és a Diákhitel 2-t továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók.

A kamatstop a vállalkozásoknak is segít. A lehetőséget ugyanis a kormány a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kérésére az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forintalapú kis- és középvállalkozói kölcsönökre is kiterjesztette. Ez azt jelenti, hogy 2022. november 15-től 2023. június 30-ig az érintettek esetében a kamat mértéke nem lehet magasabb, mint a 2022. június 28-i fordulónapra átszámított bankközi kamat mértéke, azaz 7,77 százalék.

Az intézkedés automatikusan lépett érvénybe, mintegy kétezermil­liárd forintnyi hitelállományt és hatvanezer vállalkozást érintve. Ezzel a jövő év közepéig a kis- és közepes cégek összességében mintegy nyolcvanmil­liárd forintot takaríthatnak meg.

Ez azt jelenti, hogy átlagosan másfél-két millió forint maradhat egy vállalkozás zsebé­ben. Az intézkedés költségei a bankokat terhelik.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.