időjárás 15°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Az uniós energiapolitikát a kétségbeesés jellemzi

Magyar Nemzet
2023.01.31. 16:17 2023.01.31. 16:31
Az uniós energiapolitikát a kétségbeesés jellemzi

Az energiapolitikában jelenleg a kétségbeesés uralkodik az Európai Unión belül, ezt mutatja a döntéshozatal hektikussága is – mondta Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára kedden egy konferencián Budapesten.

A Századvég Európa Projekt-kutatás eredményeiről rendezett konferenciájának Merre tovább energiapolitika? című kerekasztal-beszélgetésén az államtitkár példaként említette, hogy a cseh elnökség alatt kéthetente ülésezett az Energiatanács. Volt olyan döntés, amelyet hat nap alatt elfogadtak, ez is a döntéshozatal hektikusságát mutatja – fejtette ki.

A gázárakról szólva kifejtette: a magas árak és a nagy bizonytalanság miatt mindenki komolyan takarékoskodik, Magyarországon 17 százalékos fogyasztáscsökkenést mértek. Kisebb a kereslet, enyhe a tél, a piacon elérhető nagy mennyiség pedig lenyomta az árakat.

Kormányzati oldalról és magyar szempontból lényeges a határkeresztező vezetékek kiépülése, a régióból ide tud jutni a gáz, amit fontos eredménynek értékelt az államtitkár. 

Emellett megnyugtatónak nevezte, hogy jelentős föld alatti gáztároló-kapacitással rendelkezik az ország, az éves fogyasztás kétharmadát el tudja tárolni, ami Európában magasnak számít.

Az üzemanyagpiacról elmondta: vasárnap életbe lép az orosz olajtermékekre vonatkozó embargó és reexporttilalom, és napirenden van egy tizedik uniós szankciós csomag, mindez piaci bizonytalanságot okoz. Magyarországon a kialkudott mentesség miatt zavartalan lesz az ellátás, az európai piacokon azonban áremelkedést okozhat az újabb szankció bevezetése. Emlékeztetett: Magyarország mentességet kapott az Oroszországból csővezetéken érkező nyersolaj importjára vonatkozó szankció alól. 

Másrészt sikerült a régió országaival együtt kiharcolni, hogy a régióban mentességet kapott finomítókban előállított üzemanyagot olyan arányban tovább lehessen értékesíteni, amilyen arányban nem orosz eredetű nyersolajat tartalmaz.

Az új uniós árampiaci működési modell – amely a fixált árak irányába mozdítja el az EU-t – tervezett elfogadásáról elmondta: a kérdés már másfél éve felmerült, Magyarország már meglépte ebben az ügyben azt, amin az EU most kezd gondolkodni.

Borítókép: Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.