Túl a gazdasági nehézségeken?

Az idei év elhozhatja a gazdasági kilábalást a Raiffeisen elemzői szerint. A bank egy százalék körüli éves GDP-növekedést, év végére pedig egy számjegyű inflációt vár.

Tóth Balázs
2023. 01. 19. 13:29
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg 2022 második felében a magyar gazdaság elemzői várakozások szerint recesszióba hajlik, 2023 már a lassú kilábalást hozhatja el. Miközben a tavalyi gazdasági növekedés még úgy is meghaladta éves szinten a négy százalékot, hogy erős volt a lassulás az év második felében, 2023-ban egy százalék körüli lehet a reális növekedés – mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet sajtótájékoztatóján. 

A bank elemzői szerint az energiakereskedelmi hiány valamennyivel alacsonyabb lehet, mint 2022-ben volt. A lakosság reáljövedelme azonban negatívba csúszhat át 2023-ban, annak ellenére, hogy

a feszített munkaerőpiac számos ágazatban hozhat inflációt meghaladó mértékű béremelést.

Mindazonáltal a lakossági fogyasztás legjobb esetben is csak stagnál az idén. Az export valószínűleg jól teljesít, részben a folyamatosan és jelentős mértékben bővülő termelőkapacitások, részben a gyenge forintárfolyam versenyképességet támogató hatása miatt.

Az idei év eleji 400 alatti, euróval szembeni forintárfolyam sajnos átmeneti lehet, mivel maradnak jócskán olyan tényezők, amelyek a gyengébb irányba tolhatják el a nemzeti fizetőeszköz árfolyamát.

A Raiffeisen Bank elemzői csapata továbbra is 415 körüli euró/forint árfolyamra számít.

Míg januárban 24,5–25 százalék között elérjük az inflációs csúcsot, és az év első felében is 20 százalék fölött marad a pénzromlás mértéke, 2023 második felében azonban jelentős mértékű csökkenés következhet be.

Van esély rá, hogy 2023 decemberében egy számjegyű tartományba süllyedjen az infláció üteme. De az év egészében Magyarországon az átlagos infláció 18 százalék körül lehet.

Eurózóna: erősödő optimizmus 

Ha a világ többi részét nézzük, az eurózónát erősödő optimizmus jellemzi, a piac és a gazdaság szereplői is egyértelműen optimistábbak, mint 2022 őszén. Kisebb a sérülékenység, több a rejtett tartalék, az energiakrízis is puhább lefutású, ráadásul az Európai Központi Bank is elszántabb, mint azt korábban gondolták az elemzők. Mindezt pedig – a legutóbbi adatok alapján – úgy tűnik, hogy helyesen jelezték előre a befektetők a szeptember–októberi trendforduló óta. Már a recesszió bekövetkezése sem biztos, noha Török Zoltán szerint korai erről bármit is mondani.

Borítókép: Munkások a győri Audi-gyárban (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.