Nagy bajban vannak a német kis- és közepes cégek

Egy gazdasági felmérés azt mutatja, hogy Németországban nagyon nagy bajban vannak a kis- és középvállalkozások, hiszen a más országokban működő versenytársakhoz képest jócskán le vannak maradva a különböző fejlődési mutatókban. Különösen az adózás és az energia területén kapnak rendkívül kedvezőtlen értékelést.

V4NA
2023. 01. 19. 6:04
fodrász Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország kis- és középvállalkozásai már képtelenek lépést tartani az Egyesült Államokkal, Skandináviá­val és Nyugat-Európával – ez derül ki egy tanulmányból, amely 21 fejlett ország kis- és középvállalkozásainak versenyképességét vizsgálta. A Leibniz Európai Gazdaságkutató Központ (ZEW) által készített legfrissebb felmérésen Németország összességében a 18. helyen végzett. 2006-ban, amikor a ZEW először végzett ilyen jellegű tanulmányt, Németország még a tizedik helyen állt ebben a tekintetben. Ekkora lemaradást gyűjtött össze tehát Németország a közvetlen versenytársaival szemben.

A családi vállalkozások különösen az adózás és az energia területén kapnak kedvezőtlen értékelést – derül ki a felmérésből.

A jelenlegi németországi üzleti környezet kritikusai az országban tapasztalható és egy feneketlen kúthoz hasonlítható bürokráciát okolják a csúfos adatokért.

Rainer Kirchdörfer, a Családi Vállalkozások és Politika Alapítvány elnöke adócsökkentésre szólított fel a vállalkozások terheinek enyhítése érdekében, és a Bild című német bulvárlapnak azt mondta, hogy az ország továbbra is az OECD-országok közül az egyik legdrágább üzleti helyszín. – Ha nem történik semmi, a bürokrácia terhei megölik a családi vállalkozásokat – figyelmeztetett.

Gitta Connemann, a kis- és középvállalkozások érdekeiért felelős egyik szervezet vezetője ennél konkrétabban fogalmazott. Úgy véli, hogy a most kialakult helyzetért a kormány a felelős, hiszen az atomenergia fokozatos kivezetése brutális energiaárakkal jár, másrészt pedig a bürokrácia valóságos cunamija is ellehetetleníti ezeket a kisebb vállalkozásokat.

Minden ország szenved az energiaválságtól, de senki sem bukott el úgy, mint mi szinte minden területen

– tette hozzá Gitta Connemann, aki egyébként a Kereszténydemokrata Unió (CDU) párt politikusa is egyben.

A CDU alelnöke, Carsten Linnemann a tanulmányt kommentálva azt mondta, hogy a szövetségi kormány nem hivatkozhat az Ukrajnában zajló konflik­tusra a német ipar hanyatlásáért, és azt állította, hogy a hanyatlás már jóval a háború előtt megkezdődött. Az energiaárak már az ukrajnai háború előtt sem voltak versenyképesek. Ebben a tekintetben a háborút nem szabad ürügyként használni – jelentette ki a párt alelnöke, majd felszólította a szövetségi kormányt, hogy a lehető leggyorsabban lépjen ki a válságüzemmódból.

A szociáldemokrata–liberális–zöld kormány a megalakulásakor a „haladás koalíciója” jelzőt adta magának, csak Németország hanyatlásában halad azonban előre, gazdaságilag és társadalmilag, és természetesen az oktatásban – legalábbis így vélik a Tichys Einblick című konzervatív internetes híroldal szerkesztői, akik rámutattak, hogy Németország régi pozícióját most Lengyelország foglalja el a listán.

Hozzátették, hogy „míg Lengyelország határozottan reálpolitikát folytat, addig Németország álmodozik az éghajlat megmentéséről, egy szép, elegáns hidrogénes világról, álmodozik a vegetáriá­nus életről, miközben az ország infrastruktúrája összeomlik”.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.