Tucatnyi társasággal bővült tavaly a BÉT Xtend

Jelentősen megnőtt a kibocsátók száma az előző évhez képest a Budapesti Értéktőzsde középvállalatokra specializált platformján, a BÉT Xtenden. 2022 folyamán tizenkét társaság jutott el a tőzsdei bevezetésig, amellyel tizennyolcra nőtt a körbe tartozó cégek száma. Amellett, hogy a dinamikus növekedés szemlélteti a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődését, a befektetők lehetőségeit is jelentősen szélesítette.

Magyar Nemzet
2023. 01. 10. 13:48
null
2022.11.10. BÉT páros interjú Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság Fotó: Simon Móricz-Sabján
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben indította el a közepes méretű vállalkozások növekedési terveinek megvalósítását támogató platformját, a BÉT Xtendet, amely azóta a BÉT piacfejlesztést elősegítő középvállalati szolgáltatáspalettájának egyik legfontosabb elemévé vált. Az Xtend, a szabályozott piac egyfajta előszobájaként, könnyített feltételek mellett teszi lehetővé a középvállalatok számára, hogy megtapasztalják a tőzsdei jelenléttel járó előnyöket. A platform ezzel párhuzamosan a befektetők lehetőségeit is bővíti, hiszen az Xtenden dinamikusan fejlődő, hazai tulajdonú vállalatok jelennek meg.

A BÉT Xtendet a kezdeti években fokozatos fejlődés jellemezte, 2022 viszont ugrásszerű növekedést hozott. Míg az első fél évben három társasággal bővült a kör – Épduferr, EU-Solar, ViVeTech – ősztől jelentősen felgyorsult a növekedés. Csupán szeptemberben három társaság – Biggeorge Property, Naturland Holding, Navigator Investments – is megjelent a platformon, őket novemberben az ASTRASUN követte. Év végére pedig öt kibocsátó – MULTIHOME, Compliance Data Systems, Energy Investment, Goodwill Pharma, Valberg – csatlakozott a körhöz.

A 2022-ben piacra lépő kibocsátók eddig nem képviselt szakterületekről is érkeztek az Xtendre: a hagyományosnak tekinthető iparágak mellett 2022-ben többek között a kiberbiztonság, a gyógyszeripar és az innovatív ingatlanpiac is megjelent a platformon.

Az Xtend piac azonkívül, hogy külső finanszírozási alternatívát kínál a nyilvános tőzsdei jelenlét mellett döntő társaságok számára, inkubációs szerepet is betölt a vállalatok további fejlődésének útján.

Ezt jelzi, hogy immár két, korábban az Xtendre bevezetett vállalat is kategóriaugrást hajtott végre – a Megakrán részvényeivel 2021 decemberétől, a DM-KER virtuális papírjaival pedig 2022 márciusától a szabályozott piac standard kategóriájában lehet kereskedni.

„A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben azzal a misszióval alapította meg a BÉT Xtendet, hogy létrehozzon egy olyan szegmenst, amely támogatja a hazai gazdaság gerincét alkotó középvállalatok növekedését. Úgy látjuk, hogy ez a munka 2022-re felgyorsult – egyre nagyobb az érdeklődés, mind kibocsátói, mind befektetői oldalról a középvállalati szegmens iránt, ez pedig olyan mértékű fejlődést eredményezett, valamint vetít előre, amely regionális szinten is az élvonalba helyezheti a Xtend piacot” – fogalmazott közleményében Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója. 

A középvállalati platformon a 2022-es év végén a kibocsátók összesített piaci kapitalizációja mintegy 400 milliárd forintot tett ki.

A BÉT Xtend piac dinamikus bővülése mellett a BÉT középvállalati szolgáltatáspalettájának többi eleme esetében is kiemelkedő növekedést hozott a 2022-es év, amely a hazai tőkepiaci környezet további fejlődését irányozza elő. Az európai uniós forrásból megvalósuló, a tőzsdére lépés finanszírozását támogató Mentor Program keretében 13 vállalat vette igénybe a támogatást, közülük tíz társaság részvényei kerültek év végéig bevezetésre a BÉT Xtendre. A BÉT által meghonosított, nemzetközi vállalatfejlesztési képzéshez, az ELITE Programhoz három vállalat csatlakozott 2022-ben, amellyel a hazai ELITE-vállalatok közössége a CEE régióban egyedülálló módon immár összesen 58 vállalatot számlál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.