Bajban az állattartók

Nehéz helyzetben vannak a hazai állattartók. Az elmúlt időszakban az ágazatot érintő számos kihívás miatt vélhetően az idén is folytatódik majd az állományok visszaesése. Az állattenyésztőket összefogó szervezet szerint a húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek az állományuk csökkentésére, de a tejelőtehén- és a kocalétszám is tovább csappan majd.

2023. 02. 14. 6:44
null
mezőgazdaság, tejipar, tej, tehén, tehenészet, állat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább csökkenhet idén a hazai állatállomány. A húsmarha- és juhtartók elsősorban a takarmányhiány miatt kényszerültek az állományuk csökkentésére. A tejelőtehenek és a kocák száma is kevesebb lesz 2023-ban, mint a korábbi években. Erről Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének főtitkára számolt be az Állattenyésztők.hu-n közzétett írásában. A szakember közölte, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára néhány hete levélben fordult a Magyar Állattenyésztők Szövetségéhez, hogy a tagszervezetekkel közösen készítsen egy átfogó, aktuális helyzetértékelést az állattenyésztési ágazatokról, és a szervezet fogalmazzon meg javaslatokat. A főtitkár szerint az idén az állattenyésztés kibocsátása a legjobb esetben is csak szinten marad, ami a hatékonyság növekedésének lesz köszönhető. 

Az állatállomány egyébként már a múlt évben is jelentősen csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a szarvasmarha-állomány a 2022. júniusi 902 ezerről decemberre 885 ezerre esett, míg sertésből a júniusi 2,7 millió helyett decemberben már csak 2,6 milliót tartottak a hazai telepeken. A visszaesés az anyakockák számában is tetten érhető, a létszám fél év alatt mintegy százezerrel lett kevesebb, decemberben alig érte el a 148 ezret. A juhlétszám is jelentősen csökkent, a júniusi 928 ezer helyett decemberben már csak 871 ezer példányt tartottak számon az országban.

Wagenhoffer Zsombor az ágazat kilátásaival kapcsolatban jelezte: a külső körülmények – a piaci helyzet alakulása, az időjárás, az uniós többletelőírások és a szigorúbb szabályok, valamint a fogyasztói elvárások – és a jövedelmezőség romlása miatt óriási jelentősége van és lesz annak, hogy az állattartóknak nyújtható támogatási lehetőségeket maximálisan kihasználják. A szakember szerint kulcsfontosságú, hogy a támogatások kifizetése a lehető leggyorsabban megtörténjen. 

– Sajnos 2022-ben az amúgy is nehéz helyzetet tetézte a korábbi évekhez képest is lassabb folyósítás, valamint egyes támogatások felfüggesztése. Bízunk benne, hogy 2023-ban erre nem kerül sor – mutatott rá. 

A szakember úgy látja, hogy a hazai tenyésztésszervezés támogatásának is nagyobb hangsúlyt kellene kapnia.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.