Nehéz évek várnak az uniós állattenyésztőkre

Visszaeshet az állati termékek iránti kereslet az Európai Unióban. A brüsszeli várakozások szerint a csökkenés elsősorban a sertés- és marhahúsfogyasztásban jelenik majd meg, míg a baromfitermékek iránt emelkedő keresletre számítanak a szakemberek.

2023. 01. 22. 16:10
null
Törökszentmiklós, 2022. március 11. A Törökszentmiklósi Mezõgazdasági Zrt. (TM Zrt.) korszerû szarvasmarha telepe az átadása napján Törökszentmiklós-Szenttamáson 2022. március 11-én. MTI/Mészáros János Fotó: Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állattenyésztés visszaesésére számít Brüsszel az előttünk álló évtizedben. Az Európai Bizottság (EB) az unió mezőgazdasági piacaira, a jövedelemre és a környezeti változásokra vonatkozó legfrissebb, 2022–2032 közötti időszakra vonatkozó középtávú előrejelzése szerint a termelés mellett a fogyasztás is mérséklődni fog a közösségben. Ennek hátterében az Európai Unió népességének csökkenése mellett a megváltozott fogyasztói szokások állnak. 

Mindezek hatására a teljes húsfogyasztás éves szinten egy főre vetítve egy kilogrammal csökkenhet, így 2032-re egy átlagos uniós polgár évente 66 kilogramm húst fogyaszthat el. A legnagyobb visszaesés a marha- és a sertéshús esetében várható. 

Az EB előrejelzése szerint a baromfiágazat lesz az egyetlen olyan állattenyésztési ágazat, amelynél mind a termelés, mind pedig a fogyasztás tekintetében bővülés várható. A baromfihús esetében 0,8 kilogrammal emelkedhet az átlagos fogyasztás mennyisége. Ebből kitűnik, hogy a vásárlók sok esetben a baromfihússal helyettesítik majd a sertés- és marhahúst. 

Az Európai Unióban jelentős visszaesés várható a sertés- és marhahústermelésben. Fotó: Sóki Tamás

Ezzel együtt ugyanakkor a brüsszeli szakemberek szerint sem túl valószínű, hogy a laborban előállított, úgynevezett műhús a következő tíz évben jelentős versenytársa lenne az állati termékeknek. A fogyasztók ugyanis egyelőre nagyon bizalmatlanok ezekkel az élelmiszerekkel szemben, ahogyan az árak és a szabályozási előírások sem kedveznek a műhús elterjedésének.

Az EB előrejelzése szerint a fenntarthatóságnak ugyanakkor az eddigieknél is fontosabb szerep jut majd az állattenyésztésben. A hústermelés a modernizációnak és az innovatív technológiáknak köszönhetően hatékonyabb és környezetbarátabb lesz. 

Ugyanez elmondható a tejtermelésről is. – Az uniós tej- és tejtermék-előállítás tekintetében az innovatív, modern rendszerekre történő átállás várhatóan a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok szélesebb körű elfogadását, magasabb minőségi színvonalat és a termelési rendszerek fokozott differenciálását fogja eredményezni – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján elérhető uniós előrejelzésben. 

A fenntarthatósági törekvések és a fogyasztók körében erősödő környezetvédelmi aggályok miatt előreláthatólag tovább csökken majd a tejelő állományok létszáma, főként az intenzív termelési rendszerekben. Ezért az EB 2032-re mintegy 0,2 százalékos termelési visszaesést jósol az uniós tejágazatban.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a brüsszeli előrejelzés csupán a jelenleg már hatályban lévő intézkedéseket vette figyelembe, így az európai zöldmegállapodás, s különösen a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégia előírásainak hatásai – a szükséges jogszabályok híján – még nem szerepelnek a prognózisban. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.