Januárban tetőzhetett az infláció

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken publikálta a januári inflációs adatokat. Ezek szerint éves szinten 25,7 százalékra gyorsult az árak növekedésének az üteme, aminél jellemzően alacsonyabbal kalkuláltak a piaci elemzők. Decemberhez képest 2,3 százalékos drágulás következett be, ami szintén meghaladta a várakozásokat.

Magyar Nemzet
2023. 02. 10. 15:15
null
20200202 Budapest Pékség a Városmajor utcában fotó: Éberling András (EA) Magyar Nemzet Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a teljes inflációs mutató a vártnál jobban, 25,7 százalékra gyorsult, a maginfláció (amelyet megtisztítanak a gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól) emelkedése valamelyest visszafogottabb, 25,4 százalékos volt. Összességében azonban a januári infláció emelkedése meglehetősen széles bázisú maradt, bár egyszeri hatásoknak is nagy szerepe volt a vártnál gyorsabb emelkedésben. 

Az elkövetkező hónapokban csillapodhat a havi drágulás üteme, de a januári tényadat megerősítette, hogy a globális infláció csökkenésének kedvező hatásai a magyar inflációban csak jókora késéssel fognak megjelenni – értékelte az adatokat Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint a 25,7 százalékos csúcsot elsősorban a hatósági üzemanyagárak eltörlésének áthúzódó hatása, a vártnál jóval nagyobb mértékben dráguló szeszes italok és szolgáltatások okozták. Az élelmiszerárak emelkedése viszon már lassulást mutatott. 

A bankholdingnál a következő hónapokban a bázishatások, az üzemanyagárak folyamatos csökkenése és egyes élelmiszertermékekre bejelentett árcsökkentés miatt már az infláció eleinte fokozatos, majd az év közepétől meredek mérséklődésére számítanak. Ebből következően Suppan Gergelyék szerint januárban tetőzhetett az infláció. 

A bázishatásokat felerősítheti, hogy a nemzetközi nyersanyag-, termény- és energiaárak jelentősen visszaestek az utóbbi hónapokban, a forint erősödése pedig szintén mérsékelheti az inflációt. Az év végére a bank vezető elemzője egy számjegyű inflációra számít.

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza szintén úgy ítéli meg, hogy a pénteki, vártnál erősebb inflációs adat fényében nagyon valószínű, hogy a januári lehetett az inflációs csúcspont.

A közeljövőben markánsabban fékeződhet majd az infláció az üzemanyagok, élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek esetében. 

Mivel azonban a szolgáltatások esetében további áremelkedésre lehet számítani, így a következő hónapokban csupán nagyon mérsékelt ütemben apadhat az év/év alapú inflációs mutató. Komolyabb lejtmenet áprilistól következhet, amikor a bázishatások is már érdemben segítik a mutató csökkenését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.