időjárás 12°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Valóban tarthatnak a recessziós kockázatoktól és a hekkerektől a bankvezetők

Magyar Nemzet
2023.02.07. 15:51 2023.02.07. 16:00
Valóban tarthatnak a recessziós kockázatoktól és a hekkerektől a bankvezetők

Az informatikai rendszerek sebezhetősége és az ügyfelek hitelképessége miatt aggódnak leginkább a pénzintézetek kockázatkezelői – derül ki az EY és az Institute of International Finance legfrissebb, 30 ország 88 bankjának részvételével készült nemzetközi felmérésből.

A kutatásban megkérdezett szakemberek 79 százaléka szerint a kibervédelmi hiányosságok jelentik a legnagyobb fenyegetést a bankok számára. A válaszadók közül nem mindenki biztos abban, hogy képes lesz hatékonyan kivédeni az online támadásokat, így többségük, 58 százalékuk a digitális biztonságra hosszabb távon is kiemelt rizikóként tekint.

„Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak az adathalász támadások, amikor a hekkerek különféle pénzintézetek nevében e-mailben vagy sms-ben szerzik meg a megtévesztett ügyfelek személyes információit, belépőkódjait, amivel akár pénzt is levehetnek a számláikról”

– hangsúlyozta Zala Mihály, az EY információbiztonsággal foglalkozó vezetője a cég közleményében, amelyet a felmérés alapján készítettek. „A bankoknak kulcsszerepük van abban, hogy megvédjék az emberek pénzét a csalóktól. Ezek a visszaélések ráadásul a hírnevük csorbulásával is együtt járhatnak. Kritikusan fontos tehát a megfelelő biztonsági rendszerek kiépítése és azok folyamatos frissítése” – tette hozzá a szakember.

Európában a másik nagy aggodalmat a hitelkockázatok jelentik a bankok számára

– állapítja meg a kutatás. A kockázatkezeléssel foglalkozó szakemberek kétharmada tekinti ezt a területet veszélyforrásnak, szemben a globális 59 százalékkal. A megkérdezett európai válaszadók háromnegyede úgy véli, ez olyan fenyegetés, amivel a cégvezetésnek is kiemelten foglalkoznia kell.

„A magas kamatszint Magyarországon is visszavetette a hitelezést, hiszen sem a vállalatok, sem a magánszemélyek nem tudnak vagy nem akarnak ekkora pénzügyi kockázatot vállalni. Érthető, hogy egy olyan környezetben, amit a gazdasági növekedés lassulása, az infláció és az energiaellátási kihívások határoznak meg, a hitelképesség megítélésének szerepe felértékelődik. A bankok feladata, hogy megtalálják az egyensúlyt, és továbbra is képesek legyenek forrást biztosítani azoknak a cégeknek, amelyeknek a működésük fenntartásához vagy versenyképességük fokozásához erre van szükségük” – emelte ki Hoós János, az EY kockázatkezeléssel foglalkozó területének vezetője.

Rövid távon a környezeti kockázatok jelentik a harmadik legnagyobb rizikófaktort a szektor számára.

Ugyanakkor a megkérdezettek mindössze harmada gondolja úgy, hogy ez a terület három év múlva is a kiemelt vezetői kérdések közé fog tartozni. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123RF)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.