időjárás 18°C Anita , Kármen 2023. június 2.
logo

Ennyit a szankciókról, Oroszország nagyon rég exportált ilyen sok gázolajat

Magyar Nemzet
Forrás: VG
2023.03.28. 16:10 2023.03.28. 16:22
Ennyit a szankciókról, Oroszország nagyon rég exportált ilyen sok gázolajat

Régóta nem látott mennyiségben viszik az orosz üzemanyagot márciusban, amelyet a kedvezmények is segítenek – világított rá a Világgazdaság. A lap azt írja, hogy többéves csúcsra érhet az orosz gázolajexport még az uniós szankciók ellenére is. 

Bár a finomított termékekkel kapcsolatban sokan az orosz kivitel csökkenését várták, Moszkva mégis képes volt olyan új vásárlók, mint Törökország, Marokkó és mások segítségével szinten tartani a dízelexportját. Megjegyzik, hogy a dízeltípusú üzemanyagokból március 19-ig napi másfél millió hordónyit tudott Oroszország exportálni a Vortexa adatait összegző Bloomberg szerint, amit ha sikerül tartani, 

2016 eleje óta a legnagyobb mennyiséget szállíthatja Oroszország.

Egy, az Amerikai Egyesült Államokban élő olajtermék-elemző, Mikhail Turukalov rávilágított, hogy az orosz finomítók kihasználtsága továbbra is magas márciusban. A szakértő kiemelte, hogy az orosz finomítók biztosak abban, hogy el tudják adni a termékeiket külföldre, mivel elég nagy kedvezményt adnak, emellett új piacok is megnyílhatnak az üzemanyag előtt.

Megjegyezte azonban, hogy ennek ellenére nem biztos, hogy az export ilyen szintű robbanása tartós marad, például azért sem, mert az orosz kikötők áprilisra már kevesebb szállítmány rakodását tervezik márciushoz képest. A kivitel jelentős része Törökországba tart, de Marokkó, Brazília, Tunézia, sőt Szaúd-Arábia is fontos importőrré vált. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.