időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Felmosták a padlót az Európai Bizottság elnökével + videó

Magyar Nemzet
2023.03.14. 17:17 2023.03.14. 17:42
Felmosták a padlót az Európai Bizottság elnökével + videó

– Volt már olyan, hogy a saját véleményeddel mentél be a főnöködhöz, de az övével jöttél ki? Nagyon úgy fest, hogy pontosan ez történt Ursula von der Leyennel, miután Joe Bidennel találkozott – hívta fel a figyelmet a történtekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt.

Az Európai Bizottság elnöke Washingtonba utazott, hogy személyesen tárgyaljon az amerikai elnökkel. A csúcstalálkozó legfontosabb pontja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború rendezése volt. Az amerikai adminisztráció által tavaly nyáron elfogadott és idén januárban hatályba léptetett inflációcsökkentési törvény több százmilliárd dollárnyi támogatással csábítja át az európai vállalatokat, amivel lényegében kifacsarja Európa gazdaságát. 

Az egyik legnagyobb német autógyár vezetője például éppen a napokban jelentette be, hogy ha az unió nem fizet több támogatást, mint az Egyesült Államok, akkor változtat korábbi elképzelésein és az új beruházásait már Amerikában valósítja meg.

– Márpedig az unió már most jelentős lépéshátrányban van, ráadásul jóval szerényebb források fölött rendelkezik, mint az Egyesült Államok. Az unió vezetői ezért elsősorban olyan szabadkereskedelmi megállapodásban látják a helyzet megoldásának kulcsát, ami az európai vállalatoknak is lehetővé tenné a támogatásokhoz való hozzáférést. A részleteken már fél éve dolgozik egy munkacsoport, így Ursula von der Leyen mandátuma világos volt: megállapodni Bidennel az egyezményről – ismertette a szakértő. Az üzletágvezető beszélt a találkozó eredményeiről is. 

– Először is a legszembetűnőbb, hogy Ursula von der Leyen demonstratívan megváltoztatta véleményét az inflációcsökkentési törvényről. Míg korábban aggasztónak, a találkozót követően már üdvözlendőnek nevezte az amerikai intézkedést – hangsúlyozta Hortay Olivér. 

– Másodszor, Joe Biden és Ursula von der Leyen megállapodtak abban, hogy az unió és az Egyesült Államok közösen elkezd dolgozni a kereskedelmi egyezmény részletein. Csakhogy a fél éve működő munkacsoportnak pontosan ugyanez lett volna a feladata, úgyhogy ez aligha tekinthető új eredménynek.

Harmadszor: a felek arról is megállapodtak, hogy átlátható párbeszédbe kezdenek az ösztönzőkről, amire egy új munkacsoportot alakítanak. Ez a legabszurdabb pont. Amerika már hatályba léptette a törvényt és így az ösztönzői is közismertek. Mégis miről fognak beszélgetni az új munkacsoportban? Legfeljebb a készülő európai intézkedésekről lehet egyeztetni, de ez nem Európának, hanem Amerikának jelenthet segítséget – emelte ki a szakértő.

Hortay Olivér emlékeztetett: a média átütő sikerként mutatta be a találkozót. 

– Ami viszont nem világos, hogy ha ezt tekintjük sikernek, akkor mi lett volna a kudarc? Kifejezetten kínos volt látni, ahogyan a találkozó utáni sajtótájékoztatón Ursula von der Leyen úgy próbálta meg grandiózus közös erőfeszítéssé átkeretezni a korábban általa is veszélyként azonosított amerikai intézkedéseket, hogy Biden még csak ki sem állt mellé a színpadra – mondta az üzletágvezető.

– Az újabb és újabb munkacsoportok, az átlátható párbeszéd és a politikai frázisok nem fogják megállítani az Európát elhagyó vállalatok tömegeit. Amíg az Európai Unió kommunikációval próbál hatni az Egyesült Államokra, Amerika is kommunikációs válaszokat fog adni, ami a problémát nem fogja megoldani. Konkrét gazdaságvédelmi intézkedések nélkül Európát nemcsak a riválisai, de a szövetségesei sem fogják komolyan venni – tette hozzá Hortay Olivér. 

 

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.