időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo
Jelentős fejlődést mutat hazánkban az infokommunikációs infrastruktúra kiépítése és elérése

Internetes előzés: gyorsított felzárkózás széles sávon

Kiss Gergely
2023.03.29. 04:55
Internetes előzés: gyorsított felzárkózás széles sávon

Folyamatosan emelkedik Magyarországon a háztartások internetellátottsága, ezen belül is a minőségi és gyors elérést biztosító széles sávú kapcsolatok aránya. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően meghaladtuk az uniós átlagot is.

Az információs társadalom fejlődésének egyik alapvető feltétele az infokommunikációs infrastruktúra, ezen belül a nagyobb adatátviteli sávszélességet biztosító hálózatok kiépítése, valamint a jelenleg működő technológiák korszerűsítése. Ezen a téren Magyarországon hatalmas fejlődés ment végbe az elmúlt években.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése rávilágít, hogy 2010 óta folyamatosan emelkedik a háztartások internetellátottsága, ezen belül is a minőségi és gyors elérést biztosító széles sávú kapcsolatok aránya, amely 2021-ben 91 százalék volt. 

Ezzel az értékkel a magyarországi háztartások internet-hozzáférése első alkalommal haladta meg a huszonhét uniós tagállam átlagát (kilencven százalék).

Az adatokból kiderül, hogy 2021-ben a magyarországi háztartásokban a széles sávú technológiák közül a helyhez kötött kapcsolatok használata volt a jellemzőbb, ugyanakkor a mobil széles sáv jelenléte is figyelemre méltó.

A világháló eléréséhez a magasabb szolgáltatási színvonalat nyújtó széles sávú hozzáférés aránya évről évre javul hazánkban, 2021-ben negyven százalékponttal volt nagyobb a 2010. évinél. A gyermekes háztartások internetellátottsága 2021-ben 99 százalékot ért el, amely tizenegy százalékponttal haladta meg a gyermek nélküliekét (88 százalék). A széles sávú internet-hozzáférés aránya 2021-re a gyermekes és a gyermek nélküli háztartásokban is jelentős mértékben bővült (32 és 44 százalékponttal) 2010-hez képest.

Ha a részleteket is megnézzük, akkor azt látni, hogy Magyarországon 2012 óta minden évben tíz, internettel rendelkező háztartás közül kilencnek helyhez kötött széles sávú hozzáférése volt. 

Mobil széles sávon keresztül 2010-ben az internetes háztartások öt, 2021-ben már 69 százaléka használta a világhálót. A mobil széles sávú technológia igénybevétele a gyermekes háztartásokban 2021-ben kilenc százalékponttal nagyobb volt az országos átlagnál.

A statisztikai hivatal elemzésében nemzetközi kitekintés is olvasható. A legutóbbi összegzés szerint 2021-ben az Európai Unió tagországainak háztartásaiban a széles sávú internet-hozzáférés aránya 84 és 99 százalék között alakult, az átlag kilencven százalék volt. A tagországok közül a világháló széles sávon keresztüli elérése a holland háztartásokban volt a legintenzívebb (99 százalék), míg Bulgáriában és Portugáliában a legalacsonyabb (84 százalék). Magyarország az uniós országok rangsorában a középső harmadban foglalt helyet, a szomszédos országok közül Ausztriával és Szlovákiával együtt.

Az uniós országok többségének háztartásaiban – köztük hazánkban is – 2021-ben a széles sávú technológiák közül a helyhez kötött széles sáv igénybevétele gyakoribb volt a mobiltechnológiánál. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben a gyors technológiai fejlődés eredményeként a mobilnetkapcsolatok terjedésében tapasztalható a legjelentősebb növekedés. Míg 2010-ben a háztartások mobilnet-hozzáférése az unióban átlagosan tíz volt, 2021-ben már 58 százalék. Magyarországon ezt a technológiát 2010-ben a háztartásoknak mindössze három, míg 2021-ben 62 százaléka vette igénybe.

Hazánk a háztartások széles sávú mobilinternet-elérésében 2021-ben négy százalékponttal meghaladta az uniós átlagot, és a rangsor tizenegyedik helyén Németország és Csehország között foglalt helyet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.