Internetes előzés: gyorsított felzárkózás széles sávon

Folyamatosan emelkedik Magyarországon a háztartások internetellátottsága, ezen belül is a minőségi és gyors elérést biztosító széles sávú kapcsolatok aránya. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően meghaladtuk az uniós átlagot is.

2023. 03. 29. 4:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az információs társadalom fejlődésének egyik alapvető feltétele az infokommunikációs infrastruktúra, ezen belül a nagyobb adatátviteli sávszélességet biztosító hálózatok kiépítése, valamint a jelenleg működő technológiák korszerűsítése. Ezen a téren Magyarországon hatalmas fejlődés ment végbe az elmúlt években.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzése rávilágít, hogy 2010 óta folyamatosan emelkedik a háztartások internetellátottsága, ezen belül is a minőségi és gyors elérést biztosító széles sávú kapcsolatok aránya, amely 2021-ben 91 százalék volt. 

Ezzel az értékkel a magyarországi háztartások internet-hozzáférése első alkalommal haladta meg a huszonhét uniós tagállam átlagát (kilencven százalék).

Az adatokból kiderül, hogy 2021-ben a magyarországi háztartásokban a széles sávú technológiák közül a helyhez kötött kapcsolatok használata volt a jellemzőbb, ugyanakkor a mobil széles sáv jelenléte is figyelemre méltó.

A világháló eléréséhez a magasabb szolgáltatási színvonalat nyújtó széles sávú hozzáférés aránya évről évre javul hazánkban, 2021-ben negyven százalékponttal volt nagyobb a 2010. évinél. A gyermekes háztartások internetellátottsága 2021-ben 99 százalékot ért el, amely tizenegy százalékponttal haladta meg a gyermek nélküliekét (88 százalék). A széles sávú internet-hozzáférés aránya 2021-re a gyermekes és a gyermek nélküli háztartásokban is jelentős mértékben bővült (32 és 44 százalékponttal) 2010-hez képest.

Ha a részleteket is megnézzük, akkor azt látni, hogy Magyarországon 2012 óta minden évben tíz, internettel rendelkező háztartás közül kilencnek helyhez kötött széles sávú hozzáférése volt. 

Mobil széles sávon keresztül 2010-ben az internetes háztartások öt, 2021-ben már 69 százaléka használta a világhálót. A mobil széles sávú technológia igénybevétele a gyermekes háztartásokban 2021-ben kilenc százalékponttal nagyobb volt az országos átlagnál.

A statisztikai hivatal elemzésében nemzetközi kitekintés is olvasható. A legutóbbi összegzés szerint 2021-ben az Európai Unió tagországainak háztartásaiban a széles sávú internet-hozzáférés aránya 84 és 99 százalék között alakult, az átlag kilencven százalék volt. A tagországok közül a világháló széles sávon keresztüli elérése a holland háztartásokban volt a legintenzívebb (99 százalék), míg Bulgáriában és Portugáliában a legalacsonyabb (84 százalék). Magyarország az uniós országok rangsorában a középső harmadban foglalt helyet, a szomszédos országok közül Ausztriával és Szlovákiával együtt.

Az uniós országok többségének háztartásaiban – köztük hazánkban is – 2021-ben a széles sávú technológiák közül a helyhez kötött széles sáv igénybevétele gyakoribb volt a mobiltechnológiánál. Ugyanakkor az elmúlt évtizedben a gyors technológiai fejlődés eredményeként a mobilnetkapcsolatok terjedésében tapasztalható a legjelentősebb növekedés. Míg 2010-ben a háztartások mobilnet-hozzáférése az unióban átlagosan tíz volt, 2021-ben már 58 százalék. Magyarországon ezt a technológiát 2010-ben a háztartásoknak mindössze három, míg 2021-ben 62 százaléka vette igénybe.

Hazánk a háztartások széles sávú mobilinternet-elérésében 2021-ben négy százalékponttal meghaladta az uniós átlagot, és a rangsor tizenegyedik helyén Németország és Csehország között foglalt helyet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.