Soha nem látott lélektani határ közelében a francia államadósság

A statisztikai hivatal által közzétett adatok szerint a tavalyi évben a bruttó hazai termék közel öt százalékát tette ki a francia államháztartási hiány, az államadósság pedig a GDP 111,6 százaléka volt, megközelítve ezzel a 3000 milliárd eurót - írta a V4NA.

Magyar Nemzet
2023. 03. 29. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, végeláthatatlan adósságspirálba keveredett Franciaország, amiből egyelőre nem látni a kiutat. Bár a kormány előzetes becsléseinél valamivel jobb lett az államháztartási hiány, az INSEE statisztikai hivatal által publikált adatokból kiderül, hogy az eredmények a várakozásoknak megfelelően egyértelműen magukon viselik az elmúlt években tapasztalt válságok nyomait. Óriási ugyanis a francia államadósság, a tavalyi év negyedik negyedévének végén 2950 milliárd euró volt, amit már csak egy hajszál választ el a 3000 milliárdos lélektani határtól.

Az INSEE statisztikái alapján az államháztartás hiánya számszerűsítve 124,9 milliárd euró, ami a bruttó hazai termék 4,7 százalékát teszi ki, ami kiegészül egy, a GDP 111,6 százalékának megfelelő államadóssággal.

Az INSEE adataiból kiderül, hogy a koronavírus okozta egészségügyi válság, majd az energiakrízis egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy a számok 2019 óta folyamatosan növekednek. A pandémia előtt, 2019-ben ugyanis 3,1 százalék volt az államháztartási hiány, majd 2020-ban megugrott 9 százalékra, 2021-ben pedig 6,5 százalék volt.  A statisztikai hivatal korábbi adataiból az is kiderül, hogy 1995-ben a deficit még csupán 683,5 milliárd euró volt, tehát 27 év alatt több mint négyszeresére duzzadt a francia költségvetési hiány.

Ami az államadósságot illeti, szintén jobbak voltak a mutatók az egészségügyi, majd energiaválság előtti időszakban, 2019-ben Franciaország GDP arányos bruttó államadóssága 97,4 százalék volt, 2020-ban 114,6, 2021-ben pedig 112,9 százalék.

A fenti számadatokat megerősítette Bruno Le Maire gazdasági miniszter is, aki kevésbé látja borúsan az államháztartást. Azt ugyanakkor megjegyezte, hogy az adóemelésekből származó származó bevételek még így is sokat segítettek abban, hogy az adatok ne legyenek ennél rosszabbak. Bruno Le Maire a Twitteren tette közzé, hogy a francia kormány minden erejével azon dolgozik, hogy helyreállítsa az államháztartást.  A miniszter bejegyzése alapján a francia vezetés stratégiája a növekedés fokozása és a kiadások mérséklése. A francia kormány 2027-re 3 százalék alatt szeretné tudni az államháztartási hiányt és további célja az államadósság csökkentése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.