Tovább romlik a lakáspiaci helyzet a németeknél

Már tavaly is rekordalacsony volt a kiadott építési engedélyek száma, idén új mélyponton lehet az építőipar Németországban. Mindeközben évtizedek óta nem volt akkora kereslet a lakásokra, mint most.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2023. 03. 22. 6:10
null
Budapest, 2022. november 25. Felszerelt és mûködõ napelem - olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (fotonbefogást) közvetlenül villamos energiává alakítja - a fõvárosban Zuglóban, a Cinkotai út egyik társasházának tetején. Az év elsõ három hónapjához képest jóval több új háztartási méretû napelemes rendszert telepítettek, közel 12 ezer új háztartási méretû naperõmû állt üzembe, így június végén már összesen több mint 150 ezer ilyen rendszer mûködött Magyarországon. A rezsicsökkentés részleges kivezetése és az energiaválság rekordnövekedést hozhat a napelem piacon. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre rosszabb a lakáspiaci helyzet Németországban, az év elején sem állt meg a tendencia, és erőteljesen tovább csökkent az új lakásépítések száma. Az év elején mindössze 21 900 új lakás kapott építési engedélyt, ami 26 százalékos csökkenés a múlt év azonos hónapjához képest – közölte a wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatal, amely az új ingatlanokra, valamint a meglévőkben épülő új lakásokra kiadott építési engedélyeket tartalmazza. A piac már 2022-ben egyébként is negatív rekordot állított fel, 2023-ban ugyanakkor jó eséllyel az is megdőlhet.

Szakértők szerint a visszaesés oka a magasabb kamatlábak, az anyag- és szakmunkáshiány, valamint az építőanyagok drágulása, ezért sok építtető visszafogta vagy lemondta a projekteket – a magánházépítőktől a nagybefektetőkig. Az egylakásos házak engedélyezése negyedével, a kétlakásosaké pedig csaknem felével – 48,4 százalékkal – esett vissza. 

A többcsaládos házaknál, a számukat tekintve leggyakoribb épülettípusnál az engedélyezett építések száma csaknem 29 százalékkal csökkent.

Tavaly év végén a betonozási munkák 17,6 százalékkal drágultak, a kőművesmunkák pedig 13,6 százalékkal. A tetőfedés és a szigetelés 20,3 százalékkal, az ács- és faszerkezetek eközben 5,1 százalékkal, a befejező munkák árai pedig 17,8 százalékkal nőttek. De az irodaházak építése is megállt, összesen 17,8 százalékkal drágább lett a kivitelezés 2021 végéhez képest. A kereskedelmi célú üzemi épületek esetében is hasonló költségekkel kellene számolniuk az építtetőknek, és már az útépítésekbe sem éri meg úgy belefogni, mint korábban, hiszen 19,3 százalékos volt a növekedés.

Mindeközben évtizedek óta nem tapasztalt lakáshiánnyal küzd Németország, ami folyamatosan emeli az albérlet- és ingatlanárakat. „Lakásokra évtizedek óta most van a legnagyobb szükség, miközben megrendelésekből hiány van. Ha az általános feltételek nem változnak gyorsan, igazi lakáspiaci válságot élünk át” – figyelmeztetett a visszaesésre reagálva Felix Pakleppa, a Német Építőipari Központi Szövetség ügyvezető igazgatója, aki szerint Klara Geywitz baloldali építésügyi miniszter már elismerte, hogy a szövetségi kormány képtelen lesz tartani a kampányban beígért évi négyszázezer új lakás építésére vonatkozó célt. Az építkezések teljes leállásáról azonban nem lehet szó, ebben a szakértők és az építésügyi miniszter is egyetértett, a folyamat azonban drasztikus visszaeséshez és fokozódó lakáshiányhoz vezet, amiből egyenesen következik az áremelkedés.

Németország lakosságának többsége nem saját tulajdonú ingatlanban él, hanem albérletben lakik – nem tudják ugyanis finanszírozni a saját ingatlant. 

Tízből nyolc német álmodik saját otthonról, erről már évek óta készülnek közvélemény-kutatások, az eredmények pedig nem változnak. A németek is tudják, hogy a lakástulajdonosok hosszú távon olcsóbban élnek, mint a bérlők. Ma egy társasházi lakás átlagos négyzetmétere Németországban 3300 euróba kerül, a keresett városokban 5000 euróba, Münchenben pedig 8000 euróba. Egy 100 négyzetméteres új lakás legalább 430 000 euróba kerül.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Branstetter Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.