Baj van az ukrán gabonával

Több esetben is beigazolódott az Agrárminisztérium gyanúja, az elmúlt hetekben több ukrán gabonaszállítmány is fennakadt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) rostáján. A hatóság ellenőrzései során eddig három esetben GMO-val, további három esetben mikotoxinnal szennyezett kukoricát talált, mintegy 29 tonnányi kukoricát foglaltak le a Nébih szakemberei.

2023. 04. 04. 17:30
Corn harvesting on farm in Vinnytsia Region
UKRAINE-CRISIS/ VINNYTSIA REGION, UKRAINE - NOVEMBER 12, 2022 - Corn is shipped to the grain run of the Roksana-K farm, Vinnytsia, west-central Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Oleksandr Lapin / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Oleksandr Lapin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több esetben is toxin- és GMO-szennyezést talált az Ukrajnából hazánkba érkezett gabonában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az Agrárminisztérium még februárban rendelt el szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést az Ukrajnából hazánkba érkező gabonával kapcsolatban. A vizsgálat az egész országra kiterjed, a szakemberek a gabonatárolókban fellelt tételekből vett mintákon GMO-, növényvédőszer-maradék- és toxintartalom-vizsgálatokat végeztek, valamint ellenőrizték a tárolási körülményeket, a raktári kártevők esetleges jelenlétét és a nyomonkövethetőséget is. 

A hatóság a feldolgozatlan gabona mellett a Magyarországra érkező ukrán eredetű búzaliszteket is górcső alá vette, mivel azok kapcsán is megfogalmazódott a minőségi kifogás gyanúja.

Az agrártárca tájékoztatása szerint a több héten át tartó munka során a szakemberek három esetben találtak mikotoxinnal szennyezett kukoricát és ugyancsak három minta mutatott pozitív eredményt a GMO-vizsgálatot követően. Mindezek mellett két esetben szójaszennyezettséget mutattak ki. 

Békés vármegyében a helyszíni ellenőrzés során találtak olyan ukrán származású, több mint 29 tonnányi kukoricát, ami csávázott kukorica-vetőmaggal volt szennyezett. Erre a tételre forgalmi korlátozást és megsemmisítést rendeltek el. A csávázott vetőmag használata az Európai Unióban évek óta tilos.

A hatóságok a magyar piacra érkező gabonával minden élelmiszerlánc-biztonsági szabályt betartatnak, és szigorú ellenőrzésnek vetnek alá. – Az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásoknak közvetlen felelőssége, hogy az uniós és a hazai szabályoknak megfelelő gabonát használjanak csak fel – szögezte le közleményében az agrártárca. A minisztérium jelezte: a szennyezett gabonából nem került és nem is kerülhet a magyar fogyasztókhoz. Az agrártárca elkötelezett abban, hogy a magyar családok asztalára biztonságos élelmiszerek kerüljenek.

A hazánkba érkező ukrán gabona ugyanakkor nem csak élelmiszer-biztonsági szempontból jelent kockázatot, az olcsó termények dömpingje piaci zavart okoz. Miközben az ukrán gabonának a harmadik országbeli élelmezési válságot kellene csillapítani, a termények zöme az Európai Unió belső piacán, azon belül is az Ukrajnával határos keleti tagállamokban marad. 

A helyzet mielőbbi rendezése érdekében az érintett országok nemrég közös levélben fordultak az Európai Bizottsághoz. A kelet-európai állam- és kormányfők többek közt az eladhatatlanná vált, EU-ban megtermelt gabona felvásárlását és az ukrán terményekre vonatkozó vámok visszavezetését javasolták. 

A téma kapcsán nemrég a lengyel agrárkamara is felemelte a hangját, a köztestület is a vámok visszaállításában látja a megoldást. Ugyanakkor, ha erre nincs lehetőség, akkor az Európai Uniónak más intézkedésekkel kell kompenzálnia a termelők kieső bevételét. A lengyel agrárkamara szerint a gazdáknak komoly veszteséget okoznak az Ukrajnából korlátozás nélkül beáramló gabonafélék, repce, kukorica, baromfi- és tejtermékek, amelyek egyrészt sokkal alacsonyabb minőségűek a hazai cikkeknél, másrészt gyakran az unió területén nem engedélyezett növényvédőszer-maradványokkal szennyezettek. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.