időjárás 23°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Együtt kérnek segítséget Brüsszeltől a keleti tagállamok

Köpöncei Csilla
2023.04.01. 12:39 2023.04.01. 12:49
Együtt kérnek segítséget Brüsszeltől a keleti tagállamok

Azonnali intézkedéseket kérnek Brüsszeltől a kelet-európai állam- és kormányfők az Ukrajnából beáramló gabonaimport miatt. Nagy István agrárminiszter szerint a rendkívüli támogatások keretének megemelése mellett az Európai Bizottságnak meg kellene fontolnia azt is, hogy felvásárolják az olcsó ukrán gabona miatt az érintett tagállamokban megtermett, de eladhatatlan terményeket. A tárcavezető szerint adott esetben a korábban eltörölt vámok és vámkontingensek visszavezetésére is szükség lehet.

A kelet-európai állam- és kormányfők közösen kérnek segítséget Brüsszeltől az ukrán gabonaimport miatt. Nagy István, agrárminiszter közölte: a magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök közös levélben kérte Ursula von der Leyen bizottsági elnököt, hogy a bizottság haladéktalanul hozzon intézkedéseket az Ukrajnából érkező megnövekedett gabonaimport okozta tarthatatlan helyzet kezelésére. 

Az olcsó ukrán gabonaimport miatt fordultak az Európai Bizottsághoz a kelet-európai államok.                                                                                                                                                    Fotó: Vajda János

A tárcavezető jelezte: az orosz–ukrán háború miatt hozott szankció így is súlyosan érintik a termelőket, az Ukrajnával határos tagállamokban – így Magyarországon is – mindezt tetézi a soha nem látott mennyiségben beérkező és ezekben az országokban maradó gabona- és olajosmag import. Ugyanakkor nem a gabona az egyetlen, amely fékezetlenül érkezik az unióba. A teljes körű vámmentességet élvező ukrán mezőgazdaság az európai piacra nagy mennyiségű baromfit, tojást és mézet kezdett exportálni, ami kiszorítja hagyományos piacairól a magyar termékeket és a termelési költségek szintje alá süllyeszti a gazdálkodók értékesítési árait. 

Nagy István elmondta, a kelet-európai állam és kormányfők egy olyan komplex intézkedéscsomag haladéktalan kidolgozását kérik az Európai Bizottság elnökétől, amely az érintett gazdák azonnali megsegítését és a kiváltó okok kezelését is magában foglalja.

A miniszter szerint az ukrán import miatt értékesítési gondokkal küzdő gazdálkodók azonnali megsegítése érdekében meg kell emelni a rendkívüli támogatásra fordítható összegeket, a közös agrárpolitika erre a célra felhasználható forrásaiból és a nemzeti költségvetésekből nem oldható meg a helyzet kezelése. – A kialakult helyzet rövid távú kezelése érdekében arra kérjük a bizottságot, hogy vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy az EU humanitárius célból vásárolja fel a határ menti tagállamokban megtermett és az import okozta árcsökkenés miatt eladhatatlan, betárolt gabonát – mondta el. 

A kereskedelempolitika területén pedig azt javasolják, hogy ha az import miatt kialakult piaci zavarok más módon nem háríthatók el, akkor a bizottság tegyen lépéseket a vámok és vámkontingensek visszavezetésére.

A tárcavezető jelezte: a magyar kormány bízik abban, hogy az Európai Bizottság Ukrajna megsegítése során a kelet-európai gazdákról sem feledkezik meg, hiszen nem elvárható és nem is igazságos, hogy az EU 27 tagállama által Ukrajna felé nyújtott közös szolidaritás árát a határmenti tagállamok mezőgazdasági termelői fizessék meg. – El kell kerülni, hogy ugyanaz történjen, mint a szankciók esetében, vagyis, hogy az EU több kárt okozzon saját magának és mezőgazdasági termelőinek, mint amekkora segítséget jelent Ukrajnának a mezőgazdasági termékek szárazföldi úton történő vámmentes beengedése – szögezte le Nagy István. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: 123rf)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.