Ezért kiemelt fontosságú a magyar–belarusz kapcsolatok minősége

Az Oroszországból jövő olaj részben Belaruszon keresztül érkezik Magyarországra, így hazánk energiaellátása részben Minszktől is függ. A két ország között nukleáris együttműködés is körvonalazódik.

Munkatársunktól
Forrás: vg.hu2023. 04. 14. 11:33
ALEJNYIK, Szjarhej; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. április 12. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter, miután aláírták a jegyzõkönyvet a magyar-belarusz gazdasági vegyesbizottság ülését követõen tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. április 12-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi kőolajszükséglet nagy részét, több mint kétharmadát az Oroszországból a Barátság kőolajvezetéken érkező szállítmány fedezi. Az utóbbi években jelentősen emelkedtek a geopolitikai kockázatok a térségben, a háború, a szankciók miatt ezek a kockázatok már nem csak elvi szinten léteznek. 

A Barátság vezeték ukrajnai részén le is állt novemberben a szállítás az áramellátását biztosító berendezés meghibásodása miatt, nem sokkal később az ukránok a nyomás csökkenésére hivatkozva állították le a tranzitot. Nemrégiben a vezeték közelében folytak heves harcok, szerencsére nem sérült meg végül a cső – emlékeztetett rá a vg.hu.

Forrás: vg.hu

A kőolaj szállítása a fenti incidensek ellenére viszonylag zavartalan volt az elmúlt időszakban is, ugyanakkor mindez egyre drágábban történik meg. Éves szinten több mint 50 százalékkal nőtt az Ukrajnán át szállított kőolaj tranzitdíja, ráadásul az alternatív megoldásnak szánt Adria vezeték tranzitdíját is komolyan megemelték, az Európában jellemző tranzitdíj három-négyszeresére.

Mint ismert, a napokban a belorusz külügyminisztert, Szjarhej Alejnyiket fogadta Budapesten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

A gazdasági kérdések mellett az energiaellátás biztonságával kapcsolatban is egyeztetésre került sor, ugyanis amint azt Szijjártó Péter hangsúlyozta, a szakértők szerint a következő tél a mostaninál sokkal nagyobb kihívások elé állíthatja Európát. 

A tárcavezető közölte, Magyarország stabil energiaellátásában pedig kulcsfontosságú szerepe van a Barátság kőolajvezetéknek, amely a hazai kőolajellátás mintegy 80 százalékáért felel, illetve Belarusznak, amely tranzitországként segíti az ellátásbiztonság növelését. 

Belarusz mindeddig megbízható, kiszámító és korrekt tranzitpartnere volt Magyarországnak, biztosította a kőolaj zavartalan szállítását – mondta Szijjártó Péter, majd hozzátette, hogy ígéretet kapott ezen tranzitszerep fenntartására.

Magyarország számára nagy a tét

„Az Ukrajnán keresztüli stabil behozatal feltétele tehát, hogy a fehérorosz tranzit zavartalan legyen és az is maradjon. A tét Magyarország számára nagy: az ország tavalyi orosz olajimportja 4,8 millió tonna volt az Eurostat adatai szerint. Ám nagy a tét az ukrán fél számára is a kölcsönös egymásrautaltság miatt. Keleti szomszédunk tetemes mennyiségű gázolajat vásárol Magyarországról, a Kárpáti Igaz Szó szerint a 2022-es mennyiség 114 ezer tonna volt. Zajlik a gázszállítás is a magyar–ukrán határon keresztül, annak ellenére, hogy a hosszú távú szerződés keretében vásárolt orosz gázt már Szerbián és Ausztrián keresztül kapjuk, hiszen az ezen kívüli export és import fennmaradt. További fontos kapcsolat, hogy Ukrajna kedvező feltételekkel kínálja gáztároló-kapacitásait az európai felhasználóknak, e tárolók feltöltése és az ezekből történő külföldre szállítás pedig megint csak rendezett, és részben Magyarországon keresztüli szállítást feltételez. A Világgazdaság korábbi cikke szerint az ukrán tárolókat használó európai kereskedőknek nem is volt panaszuk. A Magyarországot orosz gázzal ellátó Testvériség vezeték Ukrajnát szeli át, Fehéroroszországot nem. Azon a Lengyelországba és onnan Nyugatra tartó Jamal halad keresztül” – írta elemzésében a vg.hu.

Forrás: vg.hu

Nukleáris energia – együttműködés Belarusszal

A magyar–fehérorosz kapcsolatoknak egy újabb területe is fejlődést mutat: magyar nukleáris szakemberek fokozott figyelemmel kísérik egy már részben működő belorusz atomerőmű építését.

A létesítmény jelentőségét magyar szempontból az adja, hogy a majdani Paks II.-höz hasonló, 3+ generációs orosz modellről van szó, és a kivitelezője is azonos a két új paksi blokkéval.

Kézenfekvő tehát e területen a két ország szakembereinek tapasztalatcseréje, amelyben hazai részről a több évtizedes nukleáris gyakorlat és tudás, fehérorosz részről az új beruházás során szerzett ismeretek adhatnak többletet. 

A litván határ közelében létesült asztraveci atomerőműnek volt egyébként magyar beszállítója is – írta a portál.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szjarhej Alejnyik fehérorosz külügyminiszter, miután aláírták a jegyzőkönyvet a magyar-belorusz gazdasági vegyesbizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. április 12-én (Forrás: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.