Gazdasági károkat okoz Brüsszel elvárása + videó

A fogyasztás drasztikus visszafogására épülő energiapolitika tévút, mert leépülő gazdasághoz és megszűnő munkahelyekhez vezet.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 8:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Európa energiaellátási nehézségek nélkül átvészelte a telet, de súlyos árat fizetett érte – mondta a közösségi oldalára feltöltött videóban Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: tavaly, amikor Brüsszel az asztalra tette gázembargós javaslatát, számos uniós tagállam jelezte, hogy Európa nem rendelkezik az orosz gáz pótlásához szükséges infrastruktúrával. Az Európai Bizottság akkor azzal érvelt, hogy az európaiak hajlandóak lesznek megfelelő mértékben takarékoskodni az energiával és a teljes leválás megoldható. 

A közös szankció ugyan elmaradt, de a fokozódó kereskedelmi konfliktus miatt így is jóval kevesebb orosz gáz érkezett Európába. Az árak megugrottak és Európa ellátásbiztonsága megkérdőjeleződött. A német Szövetségi Hálózati Ügynökség elnöke, Klaus Müller például ősszel szinte minden héten elmondta, hogy ha a lakosság nem fogja vissza fogyasztását, gázhiány várható.

 A kezdeti félelmek ellenére Európa meglepően simán átvészelte a telet. Az ellátást sehol sem kellett korlátozni, sőt, még a gázárak is csökkentek. De vajon ez azt jelenti, hogy az aggályok megalapozatlanok voltak?

– Sajnos nem: Európának súlyos árat kellett fizetnie ellátása biztosításáért. A Nemzetközi Energiaügynökség új adatai rámutatnak, hogy az Európai Unió tavalyi fogyasztása példátlanul nagy mértékben, 13 százalékkal, azaz 55 milliárd köbméterrel csökkent. Ebből a Brüsszel által hangsúlyozott új energiahatékonyság növelő beruházások és az energiatudatosság mindössze 13 milliárd köbmétert magyaráznak. További 18 milliárd köbméter a történelmi viszonylatban is kiugróan kedvező időjárásnak – azaz a szerencsének –köszönhető. Az ipari termelés visszaesése – azaz a csődbe ment, áttelepült, vagy gyártásuk korlátozására kényszerült vállalatok – 13 milliárddal, a gáz olajra, vagy szénre történő cseréje pedig 11 milliárddal csökkentették az unió gázigényét. A telet tehát nagyrészt a gazdaságunk leépülése, a környezetszennyezőbb energiahordozókra való áttérés és a szerencse miatt úsztuk meg – magyarázta.

Brüsszel az idei évre még nagyobb, 15 százalékos fogyasztáscsökkentést vár el a tagállamoktól. Egyértelműen látható azonban, hogy ez csak még súlyosabb gazdasági és környezetvédelmi károk árán érhető el, hiszen aligha számíthatunk arra, hogy az időjárás örökre kegyes lesz hozzánk.

 – A fogyasztás drasztikus visszafogására épülő energiapolitika tévút, mert leépülő gazdasághoz és megszűnő munkahelyekhez vezet. Európának nem kevesebb, hanem több energiára van szüksége – tette hozzá.

Borítókép: A gáz olajra, vagy szénre történő cseréje 11 milliárd köbméterrel csökkentette az unió gázigényét. (Fotó: Getty Images)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.