Veszélyben a hazai paradicsomtermesztés?

A túlkínálat és egy új növénybetegség is fejfájást okozhat a termelőknek.

Magyar Nemzet
2023. 04. 07. 6:20
20221114 Abda Üvegház helyzet - lesz e zöldség a télen, paradicsom termés Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Képen: Barta Csaba Greencoop Hungary Kft. Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy az izgalom a hazai paradicsomtermesztők körében, a gazdák attól tartanak ugyanis, hogy túlkínálat alakulhat ki a hazai piacon, ami az árakra és végső soron a termelők árbevételére is súlyos hatással lesz – írta a VG.hu A lap cikke szerint a terméssel nem lesz baj, a szezon jól indult, mennyiségben és minőségben is kedvezők a kilátások, a piaci helyzet azonban nem ilyen rózsás. 

Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője szerint az igazi megmérettetés három-négy hét múlva kezdődik, akkor a hazai kertészetekkel együtt a hollandoktól is nagyobb mennyiség érkezik. 

A paradicsom ugyanakkor egy gyorsan romló termék, ami eladási kényszerhez vezethet. A túlkínálat ugyanakkor az árakra is csökkentő hatással lehet, miközben a hazai kertészeteknek épp ebben az időszakban kellene megkeresniük az éves árbevételük 60-70 százalékát. 

Az ágazatban e mellett egy újabb növénybetegség is tovább borzolja a kedélyeket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ugyanis nemrég itthon is kimutatta a Ralstonia pseudosolanacearum baktériumot.

A betegség először 2015-ben jelent meg Európában, azóta számos országban találtak fertőzött állományokat. A baktérium a paradicsom mellett a burgonyára és számos dísznövényre, köztük a rózsákra is veszélyt jelent. A Nébih szerint a betegség terjedése súlyos következményekkel járhat, akár százszázalékos terméskiesés is előfordulhat. Hosszú távú következményként a fertőzött területek évekre kiesnek a termesztésből. Védekezni ellene egyelőre nem tudnak a kertészetek, ezért terjedését csak a megfelelő növényegészségügyi intézkedések betartásával lehet megfékezni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Kisalföld/Csapó Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.