Kifogyott az üzemanyag az amerikai hadigépezetből

A hidegháború után ellustult a védelmi ipar, hiányosságai most a reflektorfénybe kerültek.

Magyar Nemzet
2023. 05. 08. 4:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrácia arzenálja siralmas állapotban van, és így az Egyesült Államok képessége is, hogy fenntartson – vagy jobb esetben elrettentsen – egy nagyhatalmi háborút. Ez a törékenység nem egyik napról a másikra alakult ki, hanem évtizedes, tudatos politikai döntések eredménye. Ezek a döntések nem jártak nagy büntetéssel a hidegháború utáni, amerikai dominancia által meghatározott világban. Azonban amint azt az ukrajnai konfliktus megmutatta, ezek a döntések az elkövetkező években valószínűleg sokkal drágábbak lesznek – írta a Bloomberg. A cikket a Világgazdaság ismertette.

Az Egyesült Államoknak egykor verhetetlen védelmi ipara volt. Az első világháború végére a hajógyárai több hadihajót építettek, mint a világ többi része együttvéve. A második világháború közepére az Egyesült Államok ipari termelése négyszerese volt Németországénak, és kényelmesen tudott egyszerre két fronton harcolni. Bár az oroszoknak szokták tulajdonítani, a valóságban egyedül az amerikaiakról lehetett elmondani, hogy több tankjuk volt, mint az ellenségnek lőszere.

Manapság viszont az amerikai hadiiparnak évekre van szüksége ahhoz, hogy pótolja azokat a fegyvereket, járműveket és lőszert, amelyeket Ukrajna és annak jóval kisebb hadserege pár hét alatt elhasznál.

Ennek oka az, hogy bár az Egyesült Államok gazdaságának vezető szerepe megmaradt, most már nem a gyártáson, hanem a csúcstechnológiák kifejlesztésén van a fókusz – ez az átmenet lehetővé tette, hogy Amerika a világ legfejlettebb fegyvereit tervezze meg, ám arra már nem feltétlenül képes, hogy ezeket nagy mennyiségben előállítsa.

Ez már a hidegháború idején is elkezdődött, ám a Szovjetunió összeomlása után erősödött meg igazán – az Egyesült Államok védelmi kiadása az 1980-as években még a GDP hat százaléka volt, a kilencvenes évek végére pedig háromra zsugorodott. A jelenlegi, nagyjából négy százalék messze elmarad a hidegháborús költekezésektől.

A hadiipar is beszűkült: a fővállalkozók száma több mint ötvenről mára ötre csökkent, és az alvállalkozók és az ellátási lánc szereplőinek száma is jelentősen zsugorodott. A hidegháború utáni ipari bázis a túlélés érdekében magasabb szintű hatékonyságot fejlesztett ki, de ez kevesebb rugalmassággal járt, ami a válsághelyzetekben a termelési kapacitás kárára megy.

Hiába van tele az Egyesült Államok arzenálja olyan fegyverekkel, amelyeket még a legnagyobb riválisai is csak évtizedekkel később tudnának maguktól kifejleszteni, ha azokat a technológiákat nem tudják időben beépíteni vagy pótolni.

A hidegháború után nem volt konfliktus, amely valóban próbára tehette volna az amerikai hadigépezetet. Az Egyesült Államok az elmúlt évtizedekben vagy elsöprő túlerővel harcolt az ellenfelei ellen, mint például Szerbia, vagy hosszú, de alacsony intenzitású konfliktusok voltak – például Irakban és Afganisztánban –, amelyek nem emésztettek fel nagy mennyiségű, de kiváló minőségű lőszert és felszerelést, ráadásul az amerikai hadsereg súlyos veszteségeket sem szenvedett.

De már akkor is voltak figyelmeztető jelek – legutóbb az Egyesült Államok szinte kifogyott a precíziós lőszerekből az Iszlám Állam elleni hadjárata során –, de a lámpák csak most kezdtek el pirosan villogni.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.vg.hu/kozelet/2023/05/kifogyott-az-uzemanyag-az-amerikai-hadigepezetbol

Borítókép: illusztráció (Fotó: Handout)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.