időjárás 27°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Arra kéri a kormány az OECD-t, hogy lépjen fel az OTP ukrajnai listázása ellen

Magyar Nemzet
2023.06.07. 17:17
Arra kéri a kormány az OECD-t, hogy lépjen fel az OTP ukrajnai listázása ellen

Arra kéri a magyar kormány a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy lépjen fel annak érdekében, hogy Ukrajna eltávolítsa a semmilyen jogszabályt nem megsértő OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Párizsban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be az OECD miniszteri tanácsának ülésén, hogy az ukrajnai háború hatásai a közvetlen szomszédságban nagyon súlyosak, ráadásul magyar emberek is esnek áldozatául a harcoknak.

Magyarország ezért rendkívül érdekelt abban, hogy minél előbb véget érjen a háború 

– szögezte le.

Kitért arra is, hogy hazánk történelmének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, és több mint egymillió menekült érkezett Magyarországra, nagyjából 1300 iskolában tanulnak menekült gyerekek. Kiemelte: a kormány támogatja az OECD ukrajnai támogatási programját, illetve kétoldalú módon segít kórházak, iskolák újjáépítésében, fontos intézmények működtetéséhez járul hozzá anyagilag.

Szijjártó Péter emellett arról is beszélt, hogy az illetékes ukrán hatóságok felvették a háború nemzetközi szponzorainak listájára az OTP-t, amely a nemzetgazdasági teljesítmény szempontjából meghatározó, legnagyobb magyar bank mintegy hárommillió hazai ügyféllel, ami a lakosság 30 százalékát teszi ki.

Ez abszolút tisztességtelen, nincsen köze a valósághoz, a bank nem sértett meg semmilyen ukrán vagy nemzetközi szabályt

– mondta, ezért felkérte az OECD-t, hogy lépjen fel az eltávolítás érdekében. Figyelmeztetett, hogy a pénzintézet listán tartása akadályokat, kihívásokat fog jelenteni az Ukrajnával folytatott fokozott együttműködés szempontjából.

 Borítókép: Ügyfelek várakoznak az ukrán Privatbank egyik fiókjának bejárata előtt a krími Szevasztopolban még a 2014-es ukrán válság idején, 2014. március 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.