Rossz ötlet elvágni az Európai Unió gazdaságát Kínától + videó

Az új brüsszeli terv nyilvánvalóan nem a veszélyek csökkentését, hanem a kínai beruházások kizárását célozza.

Magyar Nemzet
2023. 06. 21. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mióta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Amerikában járt, Brüsszel korábban nem látott sebességgel próbálja felszámolni a gazdasági kapcsolatokat Európa és Kína között – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. 

A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője jelezte: az Európai Bizottság a napokban terjeszti elő Gazdaságbiztonsági Stratégiáját, aminek elsődleges célja korlátozni az Európai Unió és Kína közötti együttműködéseket. Újdonság, hogy a stratégia – az import és export mellett – a harmadik országokból érkező beruházókat is megcélozná. 

Brüsszel ezúttal arra kér mandátumot, hogy a külföldi befektetések esetében – az uniós szabályoknak való megfelelés ellenőrzésén felül – az EU-n kívüli tevékenységre vonatkozó dokumentumokat is bekérhesse, és ha azokat veszélyesnek találja, szankcionálhasson.

– Hogy ez mit jelentene a gyakorlatban? Tegyük fel, hogy egy kínai vállalat úgy dönt, hogy a saját pénzéből gyárat épít az EU-ban. Ebben az esetben Brüsszel – a gyárhoz kapcsolódó ellenőrzéseken felül – minden olyan dokumentumot is bekérhetne, ami a cég kínai tevékenységére vonatkozik. És ha az Európai Bizottság úgy ítélné meg, hogy a cég túl nagy közbeszerzést nyert vagy állami támogatást kapott – például Kínában –, akkor ellehetetleníthetné a vállalat működését – magyarázta a szakértő.

Hortay Olivér szerint a javaslat több szempontból is abszurd. Először azért, mert az EU-n kívüli szerződések gyakran titkosak, tehát a vállalatok nem adhatják ki ezeket a dokumentumokat. Másodszor pedig egy ilyen rendszer szükségképpen csak önkényes lehet, hiszen a közbeszerzési és állami támogatási gyakorlatok országonként, sőt gyakran esetenként is eltérnek, így nem lehet egységesen megállapítani, hogy egy-egy ilyen megállapodás jelent-e tényleges állami befolyást. 

Harmadszor: a javaslat súlyosan sértené a tagállamok szuverenitását, hiszen az Európai Bizottság olyan beruházásokat is megakaszthatna, amelyeket a tagállamok nem látnak kockázatosnak.

– Az új brüsszeli terv nyilvánvalóan nem a veszélyek csökkentését, hanem a kínai beruházások kizárását célozza, hiszen nehéz elképzelni, hogy az új feltételek mellett bármelyik vállalat hajlandó lenne tőkét hozni az Európai Unióba. A baj csak az, hogy ez teljesen ellentétes az unió érdekeivel. Lassan nem marad olyan cég, ami Európába fektetne. Az Egyesült Államok protekcionista intézkedései az amerikai és az európai vállalatokat csábítják át, Brüsszel új javaslata pedig az ázsiai befektetőket is kizárná a kontinensről. Ez pedig legfeljebb a blokkosodásban érdekelt szereplőknek kedvez, Európának biztosan nem – tette hozzá az üzletágvezető.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shuttterstock)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.