Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Világgazdaság-állásbörze: egyértelmű, hogy bérfeszültség alakult ki

Magyar Nemzet
2023.06.29. 15:37 2023.06.29. 15:40
Világgazdaság-állásbörze: egyértelmű, hogy bérfeszültség alakult ki

– Egyértelmű, hogy bérfeszültség alakult ki  – jelentette ki előadása elején Szalai Piroska bér- és munkaerőpiaci szakértő, aki grafikonokkal szemléltette mondandóját a Világgazdaság rendezvényén. Az állásbörzén elmondta: eljutottunk abba a körbe, ahol nyolcvan százalék feletti a foglalkoztatási ráta, az unión belül nyolc ilyen ország van, amely az első negyedévben ilyen kedvező foglalkoztatási rátát mutatott. 

A szakértő megjegyezte, a reálbércsökkenés szeptember óta jelen van, ugyanakkor szakértői konszenzus van abban, hogy csökken az infláció, és az a kereseti statisztikákon, arányokon is meglátszik majd. Rövidesen elérjük azt, amikor már az infláció nem lesz magasabb a keresetnövekedés mértékénél.

– Jelenleg a versenyszféra húzza a bérek növekedését – hangsúlyozta Szalai Piroska, aki szerint a feszített munkaerőpiac is rákényszeríti a cégeket az emelésre. Fontos tényező még, hogy 2016 óta több a visszaáramló, mint a kivándorló munkaerő, ezt a folyamatot a pandémia csak felgyorsította. Azonban akik visszatérnek, megvan a helyük, nem állást keresni jönnek, hanem jellemzően az előző munkahelyükre térnek vissza, ahol távmunkában bedolgoznak. Ezt mérnököknél látta főként a szakértő. – Ami a bruttó átlagkereset mértékét illeti a tíz fő feletti cégek esetén, a régiós országokkal versengünk – zárta előadását.

A teljes cikk itt olvasható: 

https://www.vg.hu/karrier/2023/06/vilaggazdasag-allasborze-berfesz-van-a-mernokok-visszaternek-es-ezert-kell-a-fustmentesseg

 

Borítókép: Sokan látogattak el a Világgazdaság állásbörzéjére (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.