Szükséges a gabonamegállapodás meghosszabbítása

Egy hét múlva jár le a fekete-tengeri gabonamegállapodás.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 16:43
null
Isztambul, 2022. augusztus 3. A török védelmi minisztérium által közreadott képen 26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajón ellenõrök Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án. Az Ukrajna ellen indított orosz háború február 24-i kezdete óta ez az elsõ, ukrán gabonát szállító hajó, amely elindulhatott Odesszából, és most egy nemzetközi csoport ellenõrzi, a gabonán kívül nincs-e más, tiltott rakomány a fedélzetén. MTI/EPA/Török védelmi minisztérium Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell hosszabbítani és ki kell terjeszteni az egy hét múlva lejáró fekete-tengeri gabonamegállapodást annak érdekében, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek ismét a hagyományos útvonalakon tudjanak eljutni a dél-európai tagállamokba, Afrikába és a Közel-Keletre – közölte az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárcavezető, aki Ankarában egyeztetett Ibrahim Yumakli török mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel.    

Nagy István a találkozón arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország szerepe kulcsfontosságú az orosz–ukrán háborúban, hiszen mindkét féllel kiváló viszonyt ápol. 

Hangsúlyozta, a háborús konfliktus miatt az öt frontország határain beáramló ukrán gabona súlyos piaci nehézségeket okoz, és komoly kihívások elé állítja a gazdákat.

Magyarország továbbra is támogatja az európai uniós szolidaritási folyosó működését, amely az ukrán gabona szárazföldi szállítását hivatott segíteni. A korridor azonban nem tett eleget a várakozásoknak, és bebizonyosodott, hogy nem tudja kiváltani a fekete-tengeri úton történő szállítást. A nehézségek akkor oldódhatnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, a dél-európai tagállamokba, Afrikába és a Közel-Keletre – tette hozzá.

Nagy István a közlemény szerint arra emlékeztetett, hogy a gabonamegállapodás tavaly júliusi létrejötte óta mintegy 1080, gabonával és egyéb élelmiszerrel megrakott hajó futott ki három ukrán kikötőből, több mint harmincmillió tonna rakománnyal, amelynek ötven százaléka kukorica volt. A miniszter szerint történelmi a felelősség, mivel ha sikerül meghosszabbítani a megállapodást, valamint az eddigi három kikötőnél többet kivonni a blokád alól, az egyaránt szolgálná az érintett európai országok védelmét és a rászoruló fejlődő országok igényeinek kielégítését. Ellenkező esetben az uniós gabonapiac teljesen megbénulhat, az élelmezésbizonytalanság pedig egyre több embert kényszerítene elvándorlásra, ami fokozná a migrációs nyomást és a feszültségeket. Az öt frontország képviseletében a miniszter a tárgyalópartner közbenjárását kérte a megállapodás meghosszabbításának elősegítésében, valamint abban, hogy a jelenlegi három mellett további kikötők szabadulhassanak fel.

Nagy István további egyeztetésre meghívta Magyarországra török kollégáját. A két ország kapcsolataiban számos olyan kérdés van, ami további megbeszélést igényel, hiszen mint fogalmazott, ezer szállal kötődnek egymáshoz. A tárcavezető példaként említette az állattenyésztést és az élelmiszeripart, illetve a magyar mezőgazdaság megújítását is, amiben számít a török befektetőkre is – írták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.