időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Szükséges a gabonamegállapodás meghosszabbítása

Magyar Nemzet
2023.07.11. 16:43 2023.07.11. 16:46
Szükséges a gabonamegállapodás meghosszabbítása

Meg kell hosszabbítani és ki kell terjeszteni az egy hét múlva lejáró fekete-tengeri gabonamegállapodást annak érdekében, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek ismét a hagyományos útvonalakon tudjanak eljutni a dél-európai tagállamokba, Afrikába és a Közel-Keletre – közölte az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárcavezető, aki Ankarában egyeztetett Ibrahim Yumakli török mezőgazdasági és erdészeti miniszterrel.    

Nagy István a találkozón arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország szerepe kulcsfontosságú az orosz–ukrán háborúban, hiszen mindkét féllel kiváló viszonyt ápol. 

Hangsúlyozta, a háborús konfliktus miatt az öt frontország határain beáramló ukrán gabona súlyos piaci nehézségeket okoz, és komoly kihívások elé állítja a gazdákat.

Magyarország továbbra is támogatja az európai uniós szolidaritási folyosó működését, amely az ukrán gabona szárazföldi szállítását hivatott segíteni. A korridor azonban nem tett eleget a várakozásoknak, és bebizonyosodott, hogy nem tudja kiváltani a fekete-tengeri úton történő szállítást. A nehézségek akkor oldódhatnak meg, ha az ukrán gabona ismét a hagyományos útvonalakon tud eljutni célországaiba, a dél-európai tagállamokba, Afrikába és a Közel-Keletre – tette hozzá.

Nagy István a közlemény szerint arra emlékeztetett, hogy a gabonamegállapodás tavaly júliusi létrejötte óta mintegy 1080, gabonával és egyéb élelmiszerrel megrakott hajó futott ki három ukrán kikötőből, több mint harmincmillió tonna rakománnyal, amelynek ötven százaléka kukorica volt. A miniszter szerint történelmi a felelősség, mivel ha sikerül meghosszabbítani a megállapodást, valamint az eddigi három kikötőnél többet kivonni a blokád alól, az egyaránt szolgálná az érintett európai országok védelmét és a rászoruló fejlődő országok igényeinek kielégítését. Ellenkező esetben az uniós gabonapiac teljesen megbénulhat, az élelmezésbizonytalanság pedig egyre több embert kényszerítene elvándorlásra, ami fokozná a migrációs nyomást és a feszültségeket. Az öt frontország képviseletében a miniszter a tárgyalópartner közbenjárását kérte a megállapodás meghosszabbításának elősegítésében, valamint abban, hogy a jelenlegi három mellett további kikötők szabadulhassanak fel.

Nagy István további egyeztetésre meghívta Magyarországra török kollégáját. A két ország kapcsolataiban számos olyan kérdés van, ami további megbeszélést igényel, hiszen mint fogalmazott, ezer szállal kötődnek egymáshoz. A tárcavezető példaként említette az állattenyésztést és az élelmiszeripart, illetve a magyar mezőgazdaság megújítását is, amiben számít a török befektetőkre is – írták.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.