Zsarolhatóvá váltak a nyugati vezetők + videó

Azzal, hogy a nyugati politikusok egy része a klímaváltozás elleni harcot agendájának középpontjába emelte, olyan feladatot vett a nyakába, amire közvetlenül csak nagyon kis befolyása van. Ezek a vezetők egyre inkább csapdahelyzetbe kerülnek, hiszen vagy a saját törekvéseiket kell elengedniük, vagy óriási összegeket biztosítaniuk a konkurens keleti blokknak – mondta Hortay Olivér, a Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője.

Magyar Nemzet
2023. 07. 25. 7:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A nagyszabású klímavédelmi ígéretek zsarolhatóvá tették a nyugati vezetőket, és ezt a keleti blokk kíméletlenül ki is használja – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője a részletekről is beszélt.

A világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20 csoport az olaj, a gáz, és a szén kivezetéséről tárgyalt. A korábbi évek egyre ambiciózusabb vállalásai után azonban ezúttal nem sikerült megállapodásra jutni, mert Szaúd-Arábia, Oroszország, Kína és India ellentartottak a fejlett országoknak. A szakértő szerint azon túl, hogy az eset a blokkosodás újabb aggasztó jele, egy másik fontos tanulsággal is szolgál.

– A klímameccs nem a fejlett országokban fog eldőlni. Az Európai Unió és az Egyesült Államok együttesen a globális szén-dioxid-kibocsátás mindössze ötödéért felelős, és a hozzájárulásuk aránya folyamatosan csökken. Ezzel szemben a világ emissziójának csaknem harmada már most is Kínából érkezik, India súlya pedig egymagában majdnem akkora, mint az egész unióé – magyarázta az üzletágvezető.

Azzal, hogy a nyugati politikusok egy része a klímaváltozás elleni harcot agendájának középpontjába emelte, olyan feladatot vett a nyakába, amire közvetlenül csak nagyon kis befolyása van.

Ha tehát ezek a vezetők sikereket szeretnének felmutatni a választóiknak, előbb meg kell győzniük a fejlődő országokat. Ez egészen addig, amíg a Nyugat prosperált és a Kelet ettől a fejlődéstől függött, viszonylag könnyen ment. A blokkosodással azonban a helyzet megváltozott, és a keleti országok vezetői – akik politikájukat sokkal kevésbé alapozzák a klímavédelmi ígéretekre – egyre súlyosabb árat kérnek a vállalásokért. India miniszterelnöke el is mondta, hogy az új vállalásokat csak abban az esetben fogadja el, ha a Nyugat fizet.

Hortay Olivér szerint annak, hogy a G20-aknak nem sikerült megállapodniuk, még nincs különösebben nagy politikai jelentősége. Csakhogy néhány hónap múlva jön az ENSZ Klímacsúcs, ami az éghajlatvédelmet a pajzsukra emelő nyugati politikusok legfontosabb eseménye. Ezek a vezetők azonban egyre inkább csapdahelyzetbe kerülnek, hiszen vagy a saját törekvéseiket kell elengedniük, vagy óriási összegeket biztosítaniuk a konkurens keleti blokknak.

– Ma a Nyugat egyik legnagyobb korlátját az ideológiavezérelt politikája jelenti, amit a pragmatikus Kelet egyre jobban ki is használ. Csakhogy az európaiak belefáradtak az értékexport finanszírozásába. Itt lenne az ideje, hogy a vezetőink végre az érdekeinket képviseljék saját ambícióik helyett – tette hozzá a szakértő.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.