Sok a fiatal román munkanélküli

Rendkívül magas a munkanélküliség a romániai fiatalok köré­ben: 2022 végén a 24 évnél fiatalabbak 22 százaléka nem dolgozott, ami az országos átlag négyszerese. De előfordulhat, hogy a matekkal is van némi baj.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2023. 08. 14. 5:20
null
ROMANIA-FRANCE-ROMS Fotó: DANIEL MIHAILESCU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint 2022 utolsó negyedévében 445 ezer fiatal munkanélkülit regisztráltak, ami több mint Nagyvárad, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Székelyudvarhely lakossága együttvéve. A jelenséget több okra vezetik vissza. Egyrészt a 15–24 év közöttiek jelentős része még tanul, ezért nem is próbál elhelyezkedni a munkaerőpiacon. De akik dolgoznának, azok számára is nagy kihívás megfelelő állást találni, mivel a munkáltatók ódzkodnak a szakmai tapasztalattal nem rendelkezők alkalmazásától. A fiatal férfiak körében magasabb a munkanélküliség, mint az azonos korú nők esetében. Tavaly 1,021 millió 15 és 24 év közötti fiatal férfi élt Romániában, közülük csak 180 ezren rendelkeztek felsőfokú végzettséggel; a fennmaradók többsége még nem fejezte be a tanulmányait, 470 ezren pedig semmiféle képzésben nem vettek részt.

A 24 év alattiak körében a munkanélküliek aránya gyorsabban nő, mint más korcsoportok esetében, és ez további aggodalmakat gerjeszt. Néhány éven belül ugyanis elkezdődik a Ceau­sescu-érában bevezetett abortusztilalom nyomán születettek – az úgynevezett dekret-nemzedék, az utolsó nagy létszámú generáció – nyugdíjba vonulása, ami előreláthatólag súlyos hiányt idéz majd elő a munkaerőpiacon. A fiatal munkanélküliek álláshoz jutása jelenleg átlagosan tíz hónapot vesz igénybe, de a keresés időtartama egyre inkább kitolódik.

Idén februárban 5,5 százalékos munkanélküliségi rátát mértek Romániában. A 15 és 74 év közötti munkanélküliek száma mintegy 459 ezer volt. A nők körében 0,4 százalékponttal alacsonyabb volt a munkanélküliség, mint a férfiaknál, az összlétszám 75,8 százaléka a 25 és 74 év közötti korosztályhoz tartozott.

A számok hitelességét azonban megkérdőjelezik egy közelmúltbeli tanulmány eredményei, amelyről a Ziarul Financiar című gazdasági lap adott hírt. A németországi Friedrich Ebert Alapítvány által megrendelt tanulmány készítői a délkelet-romániai Galac megye helyzetét tanulmányozva szűrtek le általános tanulságokat. Míg az INS adatai szerint a megyében 310 ezer munkaképes személy van, a hivatalos nyilvántartásban mindössze 150 ezer munkavállaló és tízezer munkanélküli szerepel. Ezzel a megyében mért munkanélküliségi ráta hat százalék, azaz kevéssel haladja meg az országos átlagot. A nyilvántartott állástalanok mintegy egytizede részesül munkanélküli-segélyben, a többség már kikerült az ellátásból.

A statisztikákban megjelenő további 150 ezer ember azonban „láthatatlan”. A tanulmány szerint egy részük kivándorolt, amit azonban a legutóbbi népszámlálás adatai nem tükröznek teljes mértékben. Nagyon sokan feketén dolgoznak, elsősorban a mezőgazdaságban és az építőiparban, ugyanakkor sokan családi kisvállalkozásokban tevékenykednek, de munkakönyv nélkül, így nem jelennek meg alkalmazottként. „Romániában létezik egy kiterjedt informális gazdaság, amely nem szerepel a statisztikákban, de ha összehasonlítjuk az életszínvonalat a hivatalos számokkal, létezése egyértelmű” – fogalmazott a lapnak a tanulmány egyik szerzője.

A szakemberek a megyei munkaerő-elosztó ügynökségek tevékenységének alacsony hatásfokát is kiemelik. Miközben a tanulmány szerzői 24, erős munkaerőhiánnyal küszködő szakmát azonosítottak, a galaci ügynökség mindössze 14 szakmában nyújt képzési lehetőséget, közöttük egyetlen hiányszakma szerepel. Hasonló következtetésre jutottak a humán erőforrás fejlesztését célzó, uniós pénzekből futtatott programok terén is. Az egész tevékenységi területet a felületesen megszervezett képzések, a haszontalan pénzszórás jellemzi, miközben Romániának közel ötmilliárd euró áll rendelkezésére az említett programok finanszírozására.

Borítókép: A fiatal férfiak körében magasabb a munkanélküliség, mint az azonos korú nők esetében (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.