Változik az üzemanyag ára, megijedtek az ársapka felvetésétől a benzinkutak

Miután az elmúlt két hónapban mind a benzin, mind a gázolaj literje száz forint körül drágult, a mostani fejlemény trendfordulóként is értelmezhető.

2023. 09. 20. 12:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan árváltozásról számolt be szerda délelőtt a Holtankoljak.hu. Az üzemanyagár változását figyelő blog ugyanis arról tájékoztatott, hogy péntektől csökkenő üzemanyagár várható a töltőállomásokon – szemlézte az írást a Világgazdaság

Miután az elmúlt két hónapban mind a benzin, mind a gázolaj literje száz forint körül drágult, a mostani fejlemény kvázi trendfordulóként is értelmezhető. 

A hét utolsó munkanapjától ugyan a benzin nagykereskedelmi ára változatlan marad – önmagában már ez is jó hír –, a dízeléből viszont engednek, így kevesebbet kell érte fizetni. Igaz, nem sokkal, hiszen a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó három forinttal esik.

Ezt az árváltozást figyelembe véve a hét második felében tehát az alábbi üzemanyag-átlagárakkal lehet találkozni a benzinkutakon:

– 95-ös benzin – 660 forint/liter,
– gázolaj – 681 forint/liter.

A héten további árváltozás nem lesz, a következő friss információ jövő hétfőn érkezik. Mindeközben a piacon felsejlett a százdolláros olajár réme, ez pedig nem sok jót ígér a benzinkutakon. A Világgazdaság emlékeztetett: az utóbbi hetekben úgy tűnik, hogy a saját szempontjukból sikert könyvelhetnek el az olajtermelő országok. Oroszország és Szaúd-Arábia ugyanis bejelentette, hogy az év végéig meghosszabbítja a kitermeléscsökkentést, azaz tartósan szűkíti a piaci kínálatot. Az okok nyilvánvalók: ha fel tudják verni a fekete arany árát, több pénz folyik be a költségvetésükbe.

Oroszország esetében azt is valószínűsíteni lehet, hogy a globális olajár mesterséges emelésével válaszol a nyugati országok szankcióira. A tét azonban nagy, a puska akár fordítva is elsülhet, ugyanis a magas olajáraknak előbb-utóbb fogyasztáscsökkentő hatásuk is van, ami a kereslet mérséklődését hozza, ez pedig már kedvezőtlen lenne a kitermelő országok költségvetése számára. Rövid távon a kiskereskedelmi, azaz a kutaknál érvényes árak is emelkednek, éppen azt az inflációt gerjesztve, amely csupán néhány hónapja kezdett szelídülni, levegővételhez juttatva a világ jegybankjait. Emellett a gazdasági aktivitás is csökkenhet, ami szintén örömhír lehet a nyugati világgal szemben álló Oroszországnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.