Biztatóak a magyar gazdaság kilátásai

Év végére tizenegy százalék alá csökkenhet az alapkamat.

2023. 11. 16. 15:56
null
Fotó: Kiss Andras Kristof
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kedvezőek a magyar gazdaság kilátásai, jövőre három-négy százalékos lehet a növekedés – mondta tegnap a pénzügyminiszter egy nemzetközi gazdasági fórumon Budapesten. Varga Mihály az egyik londoni gazdaságpolitikai és monetáris elemzőház, az Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF) tanácskozásán kiemelte: a magyar gazdaság gyorsan helyreállt a járvány után, 7,1 százalékos növekedést ért el 2021-ben. A bővülés azonban lassult az orosz–ukrán konfliktus gazdasági hatásainak következtében. Ugyanakkor 2024-ben visszatérünk a dinamikus teljesítményhez. Kitért arra, hogy a munkaerőpiac stabil maradt, ellenáll a kihívásoknak, a munkanélküliség alacsony. A foglalkoztatottság rekordmagas az unión belül, a ráta elérte a 75 százalékot, ami jó eredmény. Emlékeztetett arra is, hogy az infláció januárban 25,7 százalékon elérte a csúcsát, majd októberre egy számjegyűre, 9,9 százalékra csökkent. A folyó fizetési mérleg egyensúlya javult az első fél évben, és idén a külkereskedelmi egyenleg is rekordot érhet el.

– A befektetések emelkedtek, itt a legmagasabb a ráta az unión belül, emellett jók a növekedési kilátások a befektetésekben, ami támogatja a teljes gazdasági bővülést – emelte ki a pénzügyminiszter.

Varga Mihály a távirati iroda ismertetése szerint az adózási rendszer versenyképességét kulcskérdésnek nevezte, és kiemelte, hogy a kilencszázalékos társasági adó a legalacsonyabb az unióban. A tárcavezető egyúttal hangsúlyozta, hogy a kormány ragaszkodik a hiány folyamatos csökkentéséhez. Az idén a GDP arányában a kormányzati szektor eredményszemléletű hiánya a bruttó hazai termék 5,2 százalékán alakulhat, míg 2024-re 2,9 százalékkal számolnak. Ez szükséges az uniós túlzottdeficit-eljárás elkerüléséhez.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt két évben az infláció lett a közellenség a világgazdaságban. Különösen ebben a régióban jelent nagy kihívást a fogyasztói árindex leszorítása, mostanra azonban a dezinflációs trend látható az eurózónában és a kelet-közép-európai régióban is. Az alelnök szólt arról is, hogy több mint tíz év után visszatértek a pozitív reálkamatok. A geopolitikai feszültségek erősödtek, ami általánosan növeli a növekedési kilátásokat és a befektetői hangulatot övező kockázatokat. A bizonytalanságot tovább erősíti az október elején kiújult gázai–izraeli konfliktus.

Virág Barnabás szerint az infláció decemberre hét százalék körüli szinten alakulhat. Az alapfolyamatokat a jelenlegi helyzetben jobban megragadó mutató, a maginfláció évesített háromhavi változása az utoljára a járvány előtti időszak előtt tapasztalt, négyszázalékos szint alá süllyedt. Hozzátette: a következő évben az infláció enyhülésével jó esély van a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés elérésére, három-négy százalékos lehet a bővülés 2024-ben.

– Év végére tizenegy százalék alá csökkenhet az alapkamat, és egy számjegyű lehet 2024 februárra a jelenlegi adatok alapján – tette hozzá az MNB alelnöke.  

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (Forrás: Facebook/Varga Mihály)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.