A rekordkifizetések éve volt az idei az agráriumban

A Vidékfejlesztési program kifizetési mértéke megduplázódott.

2023. 12. 27. 11:42
termőföld, föld, szántóföld Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finanszírozási nehézségekkel teli 2023-as évben kulcsfontosságú volt az ágazat számára, hogy a gazdálkodóknak rekordösszegű, több mint 1300 milliárd forint értékben fizettünk ki agrártámogatásokat, ez hatalmas szerepet játszott a magyar vidék gerincét adó élelmiszer-termelés biztonságának fenntartásában, a kis- és közepes gazdaságok talpon maradásában – összegezte Nagy István agrárminiszter a 2023-as év mezőgazdasági kifizetéseit az Agrárminisztérium szerdai közleménye szerint.

A tárcavezető hangsúlyozta: a kifizetések mögött a támogatásokért teljesítendő követelmények gazdálkodók általi sikeres teljesítése és a végrehajtásban közreműködő intézményrendszer erőfeszítései egyaránt megtalálhatók – olvasható a közleményben.

A dinamikát jól jelzi, hogy a Vidékfejlesztési program kifizetési mértéke lényegében megduplázódott, hiszen míg korábban átlagosan 6,7 milliárd forint heti kifizetés történt, ez 2023-ban heti 13,7 milliárdra emelkedett, és az év végére megközelítette a 750 milliárd forintot, ami szintén rekordnak minősül

– tette hozzá a miniszter. Nagy István megjegyezte, hogy a beruházások mellett a másik kiemelkedő terület az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodás támogatása, amelyben összesen kétszázmilliárd forint érkezett ebben az évben a programokban részt vevő és környezetkímélő gazdálkodási gyakorlatokat vállaló gazdákhoz.

Elmondta, 2023 nehéz éve volt a magyar mezőgazdaságnak, hiszen az európai gazdasági visszaesésből származó fogyasztáscsökkenés és ebből adódóan az ottani értékesítési pozíciók romlása, az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes bejutása az uniós piacra és az ebből fakadó piaci anomáliák kőkeményen rányomták a bélyeget erre az esztendőre.

Hangsúlyozta, a nehézségek ellenére ugyanakkor a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke meghaladta a 4,3 ezer milliárd forintot, ami a tavalyi évhez képest 6,5 százalékos emelkedés. Az exportértékek a tavalyi évhez hasonlóan alakultak, amely 8,8 milliárd eurót ért el az év első nyolc hónapjában.

Az öt legfontosabb exportpiacunk az idei évben Németország, Olaszország, Románia, Ausztria és Lengyelország voltak.

A tárcavezető kitért a közös agrárpolitika új időszakának első előlegfizetési időszakára is, amelynek részeként hat jogcímen mintegy 194 milliárd forint támogatásban részesülhetett 136 ezer gazdálkodó. A legnagyobb összeget, 139,6 milliárd forintot alaptámogatási jogcímen fizették ki, csaknem 135 ezer termelőnek. Az újraelosztó támogatás jogcímén 133 ezer gazdálkodó kapott 41 milliárd forintot. Előlegkifizetésre nyílt lehetőség az intenzív és extenzív gyümölcsösök támogatása jogcímen, valamint az anyajuhtartás és a tejhasznú tehéntartás támogatása állattenyésztési jogcímeken is – jelezte Nagy István.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Kurucz Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.