Vízvezetékekre kapták a pénzt, rakétát vettek belőle + videó

A brüsszeli elit egy gyékényen árul azokkal, akik az Európába tartó hajókat fegyveres erőkkel támadják.

2023. 12. 22. 7:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Izrael gazdaságát célozták, de Európáét is elérték a húszi rakéták. A Vörös-tengeren zajló terrorakciók az egész Európai Unió áru- és energiaellátását veszélyeztetik. Távolinak tűnik, igaz? Pedig közelebb van, mint gondolnád. Mutatom a részleteket – hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: a világ öt legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalatából négy már bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti tevékenységét a Vörös-tengeren. Bár az Izrael elleni támadást követően mindenki attól tartott, hogy a konfliktus a Hormuzi-szorosra is kiterjedhet, úgy tűnik, hogy az igazi problémák mégsem ott, hanem a Báb al-Mandeb-szorosnál jelentkeznek.  

– Az Irán által támogatott, jemeni székhelyű húszi lázadók tudniillik beváltották a fenyegetésüket, és a partjaik mellett elhaladó kereskedőhajók ellen válogatás nélkül, egyre intenzívebb támadásokat indítanak. Az iszlamista csoport korábban világossá tette, hogy amíg Izrael nem teszi le a fegyvert és nem vonul ki Gázából, addig rakétákkal, drónokkal és kalózhajókkal fogja veszélyeztetni a szállítást – ismertette a szakértő. 

Az incidensekre adott első médiareakciók a keletről érkező karácsonyi ajándékok késéséről szóltak, de a potenciális következmények ennél sokkal súlyosabbak. A Báb el-Mandeb jelentősége óriási. A világkereskedelem tizede, a globális konténerforgalom csaknem harmada és a Közel-Keletről Európába érkező olaj és cseppfolyósított földgáz jelentős része áthalad a szoroson. Ha ez a lehetőség megszűnik, a hajóknak meg kell kerülniük Afrikát, ami a szállítási időt legalább három héttel meghosszabbítja, a költségeket drasztikusan megnöveli és beláthatatlan logisztikai kihívások elé állítja a kereskedőket.

– Vajon még minek kell történnie ahhoz, hogy Brüsszel belássa: a Hamásznak nyújtott pénzügyi támogatásokkal Európa saját maga ellen dolgozik? – tette fel a kérdést Hortay Olivér. A Századvég üzletágvezetője kiemelte: hiába hozta le a brit Telegraph, hogy az Európai Unióból eredetileg vízvezetékekre adott forrásokból végül rakéták lettek. Hiába sokasodnak a Hamász-párti tüntetések Nyugat-Európa-szerte. 

A támogatások fokozását sürgető brüsszeli elit egy gyékényen árul azokkal, akik az Európába tartó hajókat fegyveres erőkkel támadják.

– Ez így rendben van? Megkérdezi erről bárki is az európaiak véleményét? Egyetlen tagállamban igen: Magyarországon. Mi ugyanis a nemzeti konzultációban erről is véleményt mondhatunk. Ezzel egyszerre üzenhetünk a brüsszeli elitnek és az EP-választások előtt megmutathatjuk a hasonlóan gondolkodó európai többségnek, hogy nincsenek egyedül – tette hozzá Hortay Olivér.

 

Borítókép: A jemeni székhelyű húszi lázadók beváltották a fenyegetésüket, és a partjaik mellett elhaladó kereskedőhajók ellen válogatás nélkül, egyre intenzívebb támadásokat indítanak (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.