Tartja első helyét Budapest: a legolcsóbb lakossági rezsitarifák terén az unióban

Hosszú ideje meglévő pozícióját tartva decemberben is Budapest került ki nyertesen az uniós fővárosoknak abból az összehasonlításából, amely azt vizsgálta, hogy hol a legolcsóbb a villamos energia és a földgáz a háztartások számára. Az EU-n kívüli országok fővárosait is figyelembe véve azonban a budapestinél az áramért és a gázért is kevesebbet kellett fizetni Kijevben.

2024. 01. 04. 17:46
null
Szigetszentmiklós, 2022. július 16. Egy helyiség fûtését biztosító radiátor, fûtõtest - csõrendszerrel ellátott fûtõberendezés része - hõszabályozó szelepét (termosztátfej) állítja egy felhasználó. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európában a lakossági nettó áramárakban hatszoros, a gázárakban tizenhétszeres volt decemberben az árkülönbség a finnországi VaasaETT felmérése szerint. Az uniós országok körében továbbra is a magyarországi (budapesti) tarifák voltak a legalacsonyabbak – hívja fel a figyelmet cikkében a Világgazdaság.

A finn elemzőcég azt vizsgálta, hogy az európai fővárosokban milyen okokból és milyen irányba változik az áram és a gáz ára a háztartásoknaka. Kimutatása szerint az EU-n kívüli országok fővárosait is figyelembe véve Kijevben fizették a legalacsonyabb egységárat az áramért és a gázért. Az elemzés az E-Control Austria, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült.

Az, hogy tartósan a magyarországi (jelen esetben a budapesti) adatok a legkedvezőbbek az uniós mezőnyben, az évek óta alacsony szinten befagyasztva tartott lakossági tarifáknak köszönhető. 

Az euróban megadott budapesti tarifa hónapról hónapra történő, kismértékű változását csak a forint árfolyammozgása okozza. Igaz, 2022 augusztusától újabb árhatásként megjelent a szabályozás egy új eleme, az átlagfogyasztás fogalma, amely szerint a háztartások csak az átlagfogyasztás mennyiségéig vételezhetnek áramot és gázt egyetemes szolgáltatási tarifával, az afölötti tételért magasabb árat kell fizetniük. Ennek hatásával a VaasaETT külön nem foglalkozik, viszont a MEKH hamarosan megjelenő, szintén havi értékelése igen. A hivatal ebben megmutatja, hol állnak az ársorrendben az átlagfogyasztást 20 százalékkal túllépő háztartások. Novemberi adatai szerint az áramért csak a budapesti, kizárólag egyetemes tarifás és a belgrádi háztartásoknak kellett kevesebbet fizetniük, és persze a kijevieknek is, de azt a MEKH nem tünteti fel. (A szintén nem uniós Szerbia fővárosának adatát azonban igen.) 

A gázért a MEKH számítása szerint a budapesti túlfogyasztóknál a belgrádiaknak, a zágrábiaknak, a kizárólag egyetemes tarifát fizető budapestieknek és a kijevieknek kellett kevésbé mélyen a zsebükbe nyúlniuk novemberben, ebben a csökkenő sorrendben.

 

A budapesti nettó végfelhasználói áramár 9,61 eurócent volt kilowattóránként. Ennél a kijevi ár nagyjából a harmadával volt kisebb, az uniós átlag viszont két és félszer nagyobb. 

A legdrágább Dublinban (42,75 eurócent), Londonban (40,33 eurócent) és Berlinben (38,09 eurócent) volt a lakossági villamos energia. Az egy évvel korábbi állapothoz képest Oslóban volt a legnagyobb drágulás, mégpedig 37 százalékos a tarifa áramösszetevőjének növekedése miatt. A norvég fővárost a svéd követte a növekedési listán (plusz 14 százalék), majd a spanyol (plusz 8 százalék) és a finn (plusz 7 százalék). A csökkenések ennél kisebbek voltak, például Berlinben és Dublinban mínusz 3 százalék. Az átlagos villamosenergia-végfelhasználói ár az év vége felé megőrizte általános stabilitását, decemberben enyhén nőttek az előző hónaphoz képest – írja a VaasaETT. 

A kiskereskedelmi áramárak átlagosan 20 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel ezelőttinél.

A gáz lakossági nettó végfelhasználói ára decemberben 2,64 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, míg Kijevben 2,02 eurócent. Az uniós és az európai átlag a budapestinek a négyszerese volt, a svédországi pedig a tizenegyszerese, de az utóbbi hatalmas szakadéknak speciális oka van. Svédországban mindössze 77 ezer háztartásba vezették be a gázt, ebből 50 ezret a különálló stockholmi hálózat lát el.

E tarifa nagysága egy év alatt legnagyobbat Tallinnban ugrott – 16 százalékot – a tarifa gázösszetevőjének drágulása miatt. A legnagyobb – 9 százalékos – csökkenés a berlini 9 százalék volt, mert ott viszont éppen olcsóbb lett a gáz. A többi európai változás 4 százalékot vagy annál is kisebbet ért el.

A túlfogyasztók költségein felül ígér egy másik érdekességet is a MEKH decemberre vonatkozó értékelése. A hivatal rendre kimutatja azt is, hogy egy általa modellezett – átlagos fogyasztású, kétkeresős, budapesti és átlagos jövedelmű – háztartás jövedelmének mekkora hányadát viszi el az áram- és a gázszámla kifizetése. Az átlagosnak vett fogyasztás (2200 kilowattóra áram és 10 ezer kilowattóra földgáz) nagysága nem azonos azzal, ami 2022 augusztusa óta a jogszabály szerint átlagosnak minősül, mert a MEKH által megadott átlag a rendeleténél korábban született, és csak a fővárosra vonatkozik. 

Novemberben egy ilyen modellezett budapesti háztartás jövedelmének a 2,5 százalékát tette ki az áram- és a gázrezsi.

Ennél csak a londoni (2,1 százalék) és a luxembourgi (1,6 százalék) adat volt kedvezőbb. A lista kellemetlenebbik végén Szófia állt 7,4 százalékkal, amelyet Lisszabon, Riga és Prága követett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.