Állampapírok: százmilliárdok sorsa most a tét

Jelentős összegeket fizetnek ki a következő időszakban a hazai állampapírok piacán.

2024. 02. 08. 4:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Februárban és márciusban 663,6 milliárd forint kerül a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) tulajdonosaihoz, kérdés, mihez kezdenek vele. A magánbefektetőknek most azt kell eldönteniük, beérik-e a korábbiaknál alacsonyabb hozammal, és újra állampapírokba fektetnek, vagy máshova – ingatlanpiac, részvények vagy például befektetési jegyek –  irányítják a pénzüket. Az Államadósság-kezelő Központ január 15-i állományadatai szerint 7023 milliárd forint volt PMÁP-befektetésekben. Ebből hamarosan, február 21-én esedékes egy lejárat, a 2024/I kötvény befektetői kapják vissza a tőkét, illetve az utolsó évi kamatot. Csak ezután a papír után 105,5 milliárd tőke és annak 16,2 százaléka, 17 milliárd forint kamat távozik a Magyar Államkincstárból. Előtte egy nappal fizet kamatot a 2025/I, valamint a 2026/J kötvény, ezeknek 43,4 milliárd forint a kamatterhe. Február 23-án a 2028/I kötvényesek örülhetnek a beérkező kamatoknak, rá egy napra pedig a 2027/K sorozattal rendelkezők. 

Március harmadik hetében pedig további három PMÁP-nak van kamatfordulója, lejárat azonban nincs. Februárban tehát összesen 461 milliárd forint kifizetés vár az államra (355,5 milliárd kamat plusz 105,5 milliárd tőke). 

Márciusban pedig majdnem 203 milliárd forint csak a PMÁP-ok kamatköltsége – ismertette a Világgazdaság összegzése. A 663,6 milliárd forint kifizetéssel akkora összeghez jutnak a megtakarítók, hogy abból százmilliárd híján a Magyar Telekom összes részvényét meg lehetne venni az aktuális árfolyam – 777 forint – alapján. Persze kicsi az esélye, hogy egy ekkora nagyságrendű pénz megjelenik a magyar részvénypiacon: 

a Magyar Nemzeti Bank tudomása szerint még 1500 milliárd forintot sem éri el a magánbefektetőknél lévő (hazai) részvények piaci értéke. A kapott pénz persze újra befektethető a kincstárban, de most már be kell érnie az érintetteknek egy számjegyű kamatokkal.

A PMÁP-kínálatból kedden lehetett utoljára megvenni a 2032/I sorozatszámút, tehát erről biztosan lemaradtak, akik február 20-án és az azt követő napokban jutnak a pénzükhöz. Ennek a kötvénynek évi 9,9 százalék az induló kamata, de az első periódus elnyújtott, jövő áprilisig kell várni az első kamatfizetésig. Utána már inflációkövető üzemmódra vált az értékpapír, a kamatprémium 2029-ig fél százalékpont, onnan a lejáratig egy százalékpont. A helyébe lépő 2032/J papír értékesítése február 7-én indult, a kondíciói ugyanakkor rosszabbak az elődjénél: az induló kamat a fenti 9,9 százalék helyett csak 7,9 százalék, a kifizetés ennél is 2025. áprilisban esedékes, utána pedig az infláció mértéke plusz kamatprémiumból áll össze az éves kamatláb.

PMÁP-kötvények helyett alternatíva az ugyanabban az évben lejáró, 2032-es fix kamatozású állampapír is (ezeket a lakossági befektetők mellett intézmények, bankok is megszerezhetik). Ez a 2032/A kötvény, amely lejáratig megtartva jelenleg évi 5,74 százalék hozamot kínál, a kapott kamatok újrabefektetése nélkül. A kötvény 4,75 százalékos kuponfizetésével és a mai nettó árfolyammal kalkulálva 2032. november 24-ig 53 százalékos összesített hozam adódik. Akkor éri meg hagyományos (piaci) kötvényt választani, ha 2032-vel bezárólag végig alacsonyan alakul az éves infláció. Ha valaki csak három évre tervez, akkor számára alternatíva a lejáratig 21 százalék kamatot fizető Fix Magyar Állampapír (éves kamat hét százalék). 

Borítókép: Az infláció alakulásával is érdemes kalkulálnia a lakossági befektetőknek (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.