Havi alapon decemberben is növekedett a kiskereskedelmi forgalom

Az év végén már élénkült a fogyasztás.

2024. 02. 06. 8:43
LANG4776
infláció
Illusztráció Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint 2023 decemberében a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz mérten már második egymást követő hónapban tudott növekedést elérni, azaz 2023 végén kis mértékében, de már élénkült a fogyasztás.

Novemberben havi alapon 0,8 százalékkal, decemberben pedig már 1,4 százalékkal emelkedett a forgalom, azaz a növekedés dinamikája érdemben bővült – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium a friss adat kapcsán. 

Az adatokat tekintve az is pozitívumként emelhető ki, hogy az előző évhez képest decemberben mindössze 0,2 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom, ami egyrészt a legkedvezőbb eredmény volt 2023-ban, másrészt jelentős előrelépést jelent a novemberi 5,4 százalékos éves alapú csökkenéshez képest is.

Tavaly a kormány sikeresen visszaszorította az inflációt. Az olyan célzott és hatékony intézkedéseknek köszönhetően, mint az online árfigyelő rendszer és a kötelező akciózás, decemberre 5,5 százalékra, 2024 elejére pedig négy százalék körüli szintre csökkenhetett az infláció. Az infláció mérséklődésével és a reálbérekben bekövetkezett fordulattal párhuzamosan a fogyasztói bizalom a háború előtti szintre ugrott vissza, így megnyílhat a tér az óvatossági motívum fokozatos oldódására.

Mindez már az adatokban is tetten érhető, hiszen az üzemanyag-kiskereskedelem forgalma 3,8 százalékkal nőtt, míg az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma 1,3 százalékkal emelkedett éves alapon. Ezen belül az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát kitevő élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma 2,4 százalékkal emelkedett.

Tavaly január-novemberben a kiskereskedelmi forgalom – naptárhatástól megtisztítva – 8,7 százalékkal kisebb lett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,1 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene. Novemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,4 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.