Virág Barnabás: Az alacsonyabb infláció tette lehetővé az átmeneti gyorsítást a monetáris enyhítésben

Az árstabilitás fenntartható eléréséhez továbbra is fegyelmezett és stabilitásorientált monetáris politikára van szükség.

2024. 02. 27. 17:12
Virág Barnabás MNB-alelnök Fotó: Magyar Nemzet/Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alacsonyabb infláció és az ország kockázati megítélésének kedvező alakulása tette lehetővé az alapkamat csökkentésének átmeneti gyorsítását – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden, és az év közepére reálisnak nevezte a 6-7 százalék közötti kamatszintet. Kiemelte: a magyar gazdaságban erőteljes dezinfláció érvényesül, amihez mind a külső, mind a belső környezet hozzájárul. A kockázati környezet javult, a januári kamatdöntés előtt kialakult pénzpiaci zaj okai nyugvópontra jutottak – mondta Virág Barnabás.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ebben a közegben tilos hátradőlni, az árstabilitás fenntartható eléréséhez továbbra is fegyelmezett és stabilitásorientált monetáris politikára van szükség. A következő hónapokban is adatvezérelten döntenek az alapkamat további csökkentéséről és optimális üteméről – jelezte.

Ismertette: januárban a fogyasztói árak 3,8 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, ezzel az infláció a jegybanki toleranciasávon belül alakult. A régiós országok között Magyarországon volt az egyik legalacsonyabb a januári infláció. Az infláció a korábbi várakozásoknál jobban csökken, a maginfláció évesített háromhavi változása október óta 3 százalék alatt alakul. Az év eleji átárazások visszafogottak voltak, visszatértek a háború előtti tartományba, különösen az iparcikkek, élelmiszerek esetében. A lakossági inflációs várakozások az elmúlt hónapokban csökkentek – sorolta.

Kitért arra, hogy az infláció globálisan mérséklődik, ugyanakkor a geopolitikai feszültségek továbbra is fennakadásokhoz vezethetnek a globális értékláncokban, a szállítási költségek újbóli emelkedését okozva. A gázárak közben csökkentek a geopolitikai feszültségek ellenére.

A tárgyalások eredményeként megkezdődött a kohéziós források lehívása, javítva a gazdaság finanszírozásának képességét. Az EU-források beáramlása erősíti a nettó finanszírozási képességet, valamint tovább emeli a historikusan magas szinten álló jegybanki devizatartalékot – mondta a jegybank alelnöke.

Az alapkamat csökkentésének további mértékére vonatkozó felvetésre azt mondta: annál a nagy jegybankokkal kapcsolatos kamatvárakozásokra is figyelemmel lesznek. A meghatározó jegybankok kamatcsökkentéseinek elindításával kapcsolatos várakozások későbbre tolódtak, emellett a márciusi Inflációs jelentés kiemelten fontos lesz – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a jegybank menedzsmentje egységes volt, nagy többséggel a 100 bázispontos csökkentést támogatták. 

A februári kamatdöntésnél kibővült a monetáris politikai mozgástér, amelyet átmeneti lépésekkel érdemes lehet kihasználni

– fogalmazott Virág Barnabás.

Borítókép: Virág Barnabás, az MNB alelnöke (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.