Amit az erkélynapelemek hazai felhasználásáról tudni kell

Az erkélynapelem-rendszer hatékonyan segíthet a villanyszámla csökkentésében. Nem kell, és általában nem is indokolt rákötni a közműhálózatra. Ha ezt nem kérvényezzük, idehaza is engedély nélkül használhatók, ráadásul élettartamuk alapján is megtérülő beruházásnak minősülnek a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint.

2024. 04. 13. 6:35
null
Forrás: Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erkélynapelemek megvásárlása nem engedélyköteles, és mivel jellemzően az általuk termelt áramot otthon felhasználjuk, és nem csatlakoztatjuk a közműhálózathoz, a használathoz sem kell engedély – mondta el lapunk megkeresésére Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója. Kiemelte, a napelemek egyenáramot termelnek, ezért szükség van egy inverterre, ami a megtermelt egyenáramot váltóárammá alakítja. Az erkélynapelem-rendszer filozófiája az, hogy segítsen a villanyszámla lényegi csökkentésében lokálisan, de ne táplálja be a túltermelt áramot a közműhálózatba. Az erkélynapelemek fő célja ugyanis a lakás napi áramszükségletének részleges vagy teljes kielégítése napközbeni napsütéses időben. Teljesítményüket illetően már elég nagyok ahhoz, hogy a villanyszámlába besegítsenek, de nem kell a beüzemelésükhöz különösebb szakértelem, a közműhálózathoz sem kell csatlakoztatnunk, mivel ehhez nem elegendő a teljesítményük.

IMG_8809
Ha jelentősen faragnánk a villanyszámlán, jobban megéri a hagyományos napelem, ha csupán érezhetően csökkentenénk a számlát, az erkélynapelem is tökéletes választás
Fotó: Bencsik Ádám

Egy erkélynapelem teljesítménye ugyanis jellemzően 100 W (összevetésül: a normál napelemek teljesítménye általában 3-5 kW), ezzel évente körülbelül 337,5 kWh elektromosságot termel (a normál napelemeknél ez 5-6000 kWh), amivel ellátható egy 40 wattos izzó árammal körülbelül 234 napig, egy laptop 78 napig, vagy egy olyan nagyobb fogyasztó, mint egy hűtő, nagyjából 15 napig. Németországban, ahol nagyon népszerű és gyorsan terjed ez a megoldás, olyan házi erkélynapelem-rendszerek forgalmazása kezdődik meg hamarosan, ahol az otthon összeszerelhető csomagban összesen nyolc darab napelempanel és a szükséges mikroinverterek vannak, és a telepítésnek mindössze egy napos erkély az alapfeltétele.

Engedély birtokában ezek a berendezések idehaza is csatlakoztathatók a hálózathoz. E téren a precedens az Elmű Hálózati Kft. 2024. január végi intézkedése, amely engedélyezte egy 800 W teljesítményű mikroinverter beépítését egy lakás elektromos hálózatába erkélynapelemek működtetése céljából. Az engedélynek köszönhetően ilyen módon megvalósulhat például egy budapesti társasház hetedik emeletén az erkélynapelemek telepítése – említett egy példát a vezető kutató. Felhívta a figyelmet, az ilyen napelemes rendszerek mikroinvertereinek villanyóra utáni bekötését mindenképpen szakemberre kell bízni. 

Aki nagyobb, betáplálható teljesítményre vágyik, annak már érdemesebb a hagyományos napelemekben és így nagyobb beruházásban gondolkodnia, ráadásul a szükségleten felüli energiát, szintén engedély birtokában be is tudja táplálni a hálózatba.

Az erkélynapelem-rendszerek elsősorban nagyvárosokban terjedhetnek gyorsan, ahol az emeletes bérházak, lakóépületek lakói nem rendelkeznek egyéb telepítésre alkalmas területtel, csak az erkélyeikkel. Természetesen ettől eltérően is használhatók, akár autós kiránduláson kempingekben is telepíthetők, de a felhasználás tömegesen a városok sokemeletes épületeinél várható. Itt egyszerűsége, viszonylagos olcsósága miatt népszerűvé válhat, hiszen az erkélynapelemek könnyűek (10 kg panelenként), nem szükséges költséges tartószerkezet, csak az erkélyre kell rögzíteni őket, 

komolyabb tervezési és villanyszerelési munkára sincs szükség. A megtérülési idő is kedvező.

Szakértői számítások szerint ha vásárolunk egy 200 W-os erkély-napelempanelt 175 ezer forintért, és az összes általa termelt elektromosságot felhasználjuk, sziget üzemben (azaz nem kötjük a hálózatra), 50 Ft/kWh áramárral és 2×337,5 kWh megtermelt árammal számolva körülbelül öt évig és két hónapig tart, amíg a berendezés megtérül – magyarázta Toldi Ottó.

Egy erkélynapelem átlagos élettartama 10-20 év, ami azt jelenti, hogy a teljes működési idő felében-kétharmadában tisztán profitálhatunk egy ilyen rendszerrel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.