Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Évi egymillió fölé nőhet az itt gyártott autók száma

A járműipari ökoszisztéma rendkívül gyorsan fejlődik Magyarországon.

2024. 05. 16. 13:05
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hazai járműipar sikere világos üzenet a gyártóknak és a befektetőknek, hogy gazdaságilag racionális döntés a termelést Magyarországon tartani – mondta Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója a szervezet járműipari konferenciáján csütörtökön Budapesten. Ismertette: tavaly több mint 507 ezer jármű készült Magyarországon.

– Az elmúlt időszak fejlesztései és a hamarosan elkészülő beruházások eredményeként néhány éven belül évi egymillió fölé kerül az itt gyártott autók száma. Európában erre a jelenleg csak öt ország képes – tette hozzá. 

Szerinte az eredmények egyértelműen jelzik, hogy a Magyarországon gyártott modellek iránt nagyon erős a kereslet, valamint azt is, hogy a hazai autógyárak versenyképesebbnek számítanak a nyugat-európai vetélytársaiknál.

– A járműipari ökoszisztéma rendkívül gyorsan fejlődik Magyarországon; további befektetéseket várnak egyebek mellett a szoftverfejlesztés, az önvezető autózás, az alternatív meghajtások, a kompozittechnológiák, illetve a tesztelés területén – hangsúlyozta vezérigazgató. Joó István felidézte a gépjárműgyártók nemzetközi szervezetének legfrissebb felmérését, amely szerint a francia, a brit, a lengyel vagy az amerikai autógyártás termelési volumene 2023-ban nagyságrendileg a 2019-es érték 60-70 százalékára esett vissza, a spanyol, a japán és a cseh termelési szint pedig 85-98 százalékra zárkózott fel. Ugyanakkor Magyarország tavaly már a világjárvány előtti szint felett teljesített. Hozzátette, hogy mindez nem valósulhatott volna meg olyan erős járműipari központok nélkül, mint Esztergom, Szentgotthárd, Győr és Kecskemét.

A kormánybiztos a távirati iroda tudósítása szerint kiemelte, hogy a következő évtizedek gazdasági folyamatait az elektromos autóipari átállás határozza meg. A tudatos építkezésnek köszönhetően Magyarország a nyugati és a keleti technológiák összekapcsolási pontjává vált, a német prémium autógyártók mellett már az ázsiai járműipari vállalatok európai terjeszkedésének is kulcsszereplője.

– Ezért sem üdvözöljük az Európai Unió azon szándékát, amely extra vámokkal torzítaná a versenyhelyzetet – fogalmazott. Az új versenyhelyzet még jobb és megfizethetőbb elektromos autók gyártására, még nagyobb volumenű kutatás-fejlesztési tevékenységre ösztönzi majd az európai vállalatokat is.

Joó István hangsúlyozta: tovább kell növelni az akkumulátorok hatótávolságát, és csökkenteni kell az előállítási költségeket. Az igazi áttöréshez a járművek minősége mellett az elektromobilitási infrastruktúra fejlesztésén is dolgozni kell, bővíteni kell például a töltőállomások hálózatát. A kormánybiztos jelezte azt is, hogy a járműipar egyre inkább globalizálódó és világméretű hálózatokba szerveződő iparág, ezért a hazai beszállítók is egyre intenzívebb versennyel szembesülnek. 

A beszállítói lánc tagjainak fel kell készülniük és alkalmazkodniuk kell a megváltozott környezethez a pozícióik megőrzése és újak megszerzése érdekében, a folyamatot pedig célzott támogatási programmal kell segíteni.

Joó István kitért arra, hogy a HIPA nem csak a befektetők Magyarországra vonzásában játszik szerepet, kiemelt feladatai közé tartozik a hazai kis- és középvállalkozások beépítése a nagyvállalatok beszállítói láncaiba.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.