Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Kandrács Csaba: A pénzügyekben is rutinná kell tenni a zöldszempontokat

Van tér a magyar pénzügyi rendszerben a zöldtermékek meghonosítására – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Beszélt arról is, a jegybank a maga eszközeivel elősegíti a zöldszemlélet formálását, közben szem előtt tartja a szigorú monetáris politikának, vagyis az infláció elleni küzdelemnek a követelményét is.

2024. 05. 23. 11:35
Világszinten is egyedülálló kezdeményezéssel is éltünk: ez a zöldtőkekövetelmény-kedvezmény rendszere - nyilatkozta Kandrács Csaba Forrás: Világgazdaság / Vémi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs egységes, univerzális definíció arra, hogy mit is értünk egész pontosan zöldpénzügyek alatt. Ezzel együtt azért jól körülhatárolható a fogalom: zöldpénzügyeknek szoktak mindent elfogadni, ami a fenntarthatósági szempontokat a pénzügyekbe integrálja – nyilatkozta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Világgazdaságnak. Noha a klímacéloktól kezdve ennek számos ága van, összefoglalóan a fenntarthatóság, a környezeti szempontok pénzügyekben való értelmezése érthető összességében zöldpénzügyek alatt – mondta annak kapcsán, hogy e szemlélet meghonosításában, terjesztésében a jegybank is szerepet vállal.

A Magyar Nemzeti Bank 2019-ben indította el zöldprogramját, ennek kapcsán az alelnök kiemelte, 

egy világszinten is egyedülálló kezdeményezéssel is éltünk: ez a zöldtőkekövetelmény-kedvezmény rendszere, amelynek már látszódnak is az első eredményei.

Beszélt arról is, a világban is egyre inkább felismerik, hogy a környezeti kockázatok hatással vannak nemcsak a pénzügyi intézményekre, hanem egy országra, annak a gazdaságára, így akár az inflációra is. Ahogy ez egyre inkább kikristályosodik, az intézmények egyre jobban odafigyelnek arra, hogy a fizikai és átállási kockázatok szempontjából is mindez hogyan hat a működési környezetükre.

Összességében tehát a pénzügyi intézmények jól reagálnak, amit a hamarosan megjelenő éves zöldpénzügyi jelentésünk is visszaigazol majd. 

A zöldítés kapcsán kiemelte még, az ügyfeleket valóban az motiválja leginkább, ha a zöldpénzügyi konstrukcióknál valamilyen extra szolgáltatást vagy kedvezményt kapnak a sztenderd termékekhez képest. A jegybank zöldtőkekövetelmény-kedvezménye ilyen: nem plusz tőkét kell képeznie a banknak, ha nem támogatja a fenntarthatósági szempontok érvényesülését a tevékenysége során. Épp ellenkezőleg: 

extra engedményt kap, ha kiáll ezen ügy mellett. Ez az engedmény pedig az ügyfeleknél is megjelenhet, például alacsonyabb hitelkamat formájában. 

A 2021. óta felhalmozódott adatokból kitűnik, a teljes itthoni hitelállomány három-négy százaléka tekinthető zöldnek – tehát bőven van hova fejlődni. De arról is vannak adataink, hogy ezeket a zöldhiteleket mire fordították az ügyfelek, melyek a legkedveltebb felhasználási célok. 

Kérdés továbbá az is, hogy egy jegybank szigorú monetáris politikai környezetben, az infláció elleni küzdelem célját szem előtt tartva hogyan tudja különböző ösztönzőkkel támogatni a zöldátállást – hangzott el az interjúban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.