Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Elmúlt a kiszolgáltatottság korszaka

A magyar adósságfinanszírozás számos kihívás ellenére is biztosított. Ebben jelentős támaszt jelent a magyar gazdaságba vetett befektetői bizalom is.

2024. 06. 05. 5:30
állampapír
Illusztráció Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A magyar államadósság-kezelésben továbbra is fontos stratégiai irányvonal a külső kitettség csökkentése, a devizaarány mérséklése, valamint az adósság hátralévő futamidejének növelése – olvasható a kormány 2028-ig előretekintő konvergenciaprogramjában. Mindez azt is jelenti, hogy 2010 óta ezen a területen is jelentősen csökkent az ország kiszolgáltatottsága.

A dokumentum emlékeztet arra is, hogy az országkockázatot jelenleg legjobban tükröző ötéves, euróban denominált magyar államkötvény kockázatmentes euró államkötvényhez mért felára 2023 elején 218 bázispont volt. Ehhez az európai uniós források mesterséges blokkolása és az ezt övező bizonytalanság is érdemben hozzájárult. A múlt év végére 168 bázispontra, majd ezt követően, főként a csökkenő infláció és kamatok hatására, az idei első negyedév végére 149 bázispontra mérséklődött az országkockázati felár. Ezzel párhuzamosan mind a rövid, mind a hosszú lejáratú állampapírok hozamai érezhetően mérséklődtek az elmúlt évben. A hozamgörbe lapossá vált: a rövid lejáraton hét-nyolc százalékpontot, míg a hosszún egy-három százalékpontot csökkent egy év leforgása alatt.

A kormányzati elemzés kiemeli, hogy az adósságfinanszírozás számos kihívás – mint például a többletfinanszírozási költségek, a megemelkedett globális kamatkörnyezet, az európai uniós források visszatartása – ellenére is biztosított. Ebben jelentős támasz a magyar gazdaságba vetett befektetői bizalom, valamint a „jól diverzifikált befektetői paletta” a forrásbevonási lehetőségek széles tárházával.

Az államadósság finanszírozásának befektetői összetételében lényeges maradt a belföldi szektorok szerepvállalása. A háztartások megbízható kereslete – kedvező és versenyképes hozamokkal támogatva megtakarítási hajlandóságukat – stabil alapja az adósságfinanszírozásnak. Tavaly emellett Magyarország sikeresen vont be nemzetközi forrásokat is. Múlt év januárjában jelentős, 4,25 milliárd dollárt elérő nemzetközi devizakötényt bocsátott ki az állam, majd szeptemberben újabb, 1,75 milliárd euró értékű kötvényt értékesített. Ez év első hónapjában pedig az állam 2,5 milliárd dollár értékben bocsátott piacra devizakötvényt. A 12 év futamidejű dollárkötvények közel háromszoros kereslet mellett keltek el, a kötvények kamata 5,5 százalék volt.
A konvergenciaprogram felhívja a figyelmet arra is, hogy a globálisan egyre fontosabbá váló fenntarthatósági szempontok is beépülnek az adósságkezelésbe. Ennek jegyében  januárban 1,5 milliárd euró összegű zöldkötvénnyel lépett piacra az állam. Az öt és fél éves lejáratú kötvényekre négyszeres kereslet mutatkozott. A 2029. július 25-én lejáró kötvények négyszázalékos kuponnal kerültek piacra.

A konvergenciaprogram hangsúlyozza, hogy további prioritás az adósságkezelésben a hátralévő futamidő növelése. Miután mind a lakossági, mind a hazai és külföldi intézményi befektetők a hosszú állampapírok iránt kiemelkedő keresletet mutattak az elmúlt években, az adósság hátralévő futamideje emelkedik, ez 2023 végén 6,1 év volt. Mindezzel az adósság megújítási kockázata is érdemben mérséklődik. Fontos, hogy az egészséges adósságszerkezetet, a külső sérülékenység csökkentésére vonatkozó kormányzati törekvéseket a befektetők mellett a hitelminősítők is elismerik. Azaz: a bizonytalanságokkal teli időszakok közepette is pozitívan méltatják a magyar gazdaság erős ellenálló képességét.

A GDP-arányos államadósság 2011 óta folyamatosan csökkent, majd ez a folyamat a 2020-as koronavírus-válság kezeléséhez köthetően megtorpant. Ezt követően azonban 2021-től ismét csökkenő pályára állt. Tavaly 382,8 forint/euró árfolyam mellett a 2022. végi 74,1 százalékról 73,5 százalékra mérséklődött a magyar adósságráta. 

Ez az európai uniós átlagnál kedvezőbb adat. – Előretekintve, további dinamikus mérséklődés várható, amellyel a tervezési horizont végére, 2028-ra az adósságráta hatvan százalék közelébe csökken – írja a kormányzati dokumentum.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.