Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Nagy István: A legnagyobb lehetőségeket tartogató ágazat az agrárium

Az agrárminiszter szerint a kormány intézkedései ütésállóvá teszik a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart.

2024. 06. 06. 14:49
300 milliárd forinttal emeli meg a kormány a Széchenyi Kártya Program kötelezettségvállalási keretét
Illusztráció Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány gazdaságélénkítő intézkedései ütésállóvá teszik a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart a gyorsan változó nemzetközi környezetben – mondta Nagy István csütörtökön Budapesten, a Store Insider magazin FMCG Top konferenciájának megnyitóján.

Az agrárminiszter a legbiztosabb és legnagyobb lehetőségeket tartogató ágazatnak nevezte a mezőgazdaságot, további fejlesztése érdekében ugyanakkor sürgette a termelés hatékonyságának javítását és a hozzáadott értékének növelését.

– Különleges szerepet tölt be a magyar gazdaságban az élelmiszeripar is, amely nem csupán egyike a feldolgozóipari ágazatoknak, hiszen mintegy 4000 vállalkozása több mint 75 ezer munkavállaló megélhetését biztosítja és 6000 milliárd forintot meghaladó árbevétel előállítására képes, 33 szakágazat tevékenységét fogja össze, ezek közül a legjelentősebbek jellemzően hazai alapanyagot dolgoznak föl – fogalmazott.

– Az élelmiszeripar fejlesztési forrásai a magas hozzáadott értékű termékek előállítását ösztönzik a 2027-ig tartó fejlesztési ciklusban, a Vidékfejlesztési programból májusig több mint 2000 feldolgozóüzem összesen 464 milliárd forint értékű beruházási támogatásban részesült 

– közölte a miniszter. 

Kiemelt forrás jut a következő években is a mezőgazdasági termékek értéknövelésének ösztönzésére, a feldolgozóipari vállalatok fejlesztéseinek támogatására, így versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra jöhet létre, emellett kiemelten kezeli a kormány a piaci keresletre és a termékpálya-együttműködésre alapozott kapacitásbővítő beruházásokat is – tette hozzá.

A tárcavezető elmondta, hogy lezárult a KAP (Közös Agrárpolitika) Stratégiai Terv keretében élelmiszeripari támogatásokat nyújtó pályázatok felhívásainak társadalmi egyeztetése. A kiírások még ebben a hónapban megjelenhetnek, feldolgozóüzemek fejlesztésére idén 50 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg pályázat, komplex projektekre további 150 milliárd forint jut.

A nagyobbik keretben a maximális támogatás ötmilliárd forint, a kisebbikben 200 millió forint. Fontos különbség a két kiírás között, hogy a kisebbik elsősorban kis- és közepes vállalkozásokat céloz, és egyszerűsített elbírálással gyorsabban biztosít fejlesztési forrásokat. Újdonság a kiírásokban, hogy a mezőgazdasági termékek egyéb típusú értéknövelését végző üzemek fejlesztése is támogatott, mézkiszerelő, gyapjú- és kenderfeldolgozó, trágyafeldolgozó üzemek fejlesztésére és létesítésére is igényelhető támogatás – részletezte.

Nagy István kiemelte az élelmiszerláncban kulcsszerepet betöltő, a fogyasztókkal közvetlen kapcsolatban álló kereskedelem jelentőségét is. Hozzátette, hogy az élelmiszer-forgalom visszaesése 2023 novemberében gyakorlatilag megállt, növekedése bővülő keresletet és értékesítési lehetőségeket jelent az agrárgazdaságnak, megteremtve az élelmiszer-termelés növekedési feltételeit.

A miniszter közölte, hogy Magyarország határozott jövőképpel készül az Európai Unió elnökségi feladataira is. Kiemelte az élelmiszerek jelölésére vonatkozó szabályrendszer, valamint az élelmiszer-pazarlás ügyét, a fenntarthatósági kérdésekből pedig a csomagolások és a csomagolási hulladékok szabályozását említette, továbbá az állatjóléti csomagot, amelyben az állatok szállítása kerül majd a középpontba.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az élelmiszeripar versenyképessége Magyarország élelmiszer-biztonságának alapja, tehát nemzetbiztonsági és nemzetstratégiai kérdés is. 

A kormány ezért fontosnak tartja, hogy megfelelő szabályozási és makrogazdasági környezettel segítse az élelmiszeripari és kereskedelmi vállalkozásokat, a támogatási rendszert pedig mérettől függetlenül mindegyikük igénybe tudja venni – fogalmazott az agrárminiszter.

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.