Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Összefogtak a közép-európai államok, meghátráltak a németek + videó

Németország kénytelen eltörölni a gáztranzitra kivetett különdíját.

2024. 06. 06. 5:35
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közép-európai országoknak köszönhetően Németország kénytelen eltörölni a gáztranzitra kivetett különdíját – ismertette közösségi oldalára feltöltött videós bejegyzésében Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: a német kormány 2022-ben hivatalosan azért vezette be az intézkedést, hogy a magas gázárak mellett is képes legyen felölteni tárolóit.

A szakértő szerint ez már akkor is méltánytalan volt, hiszen a díjjal azokra az országokra terhelte az oroszokkal szemben folytatott kereskedelmi konfliktusának költségeit,  amelyek nem tehettek az egészről. A német kormány ráadásul politikai nyomást gyakorolt az érintettekre, hogy mielőbb váljanak le az orosz gázról, azaz inkább Németországon keresztül vásároljanak többet, drágábban, és ezzel növeljék a díjból befolyó extra bevételeket.

Aztán eltelt több mint egy év, a tőzsdei árak korrigáltak, az ellátási kockázatok mérséklődtek, de a németek mégis a díj hatályának hosszabbításáról és mértékének emeléséről döntöttek.

– Ez végérvényesen kihúzta a gyufát a régiónkban, és hosszas vita után Ausztriának, Szlovákiának, Csehországnak, és Magyarországnak végül sikerült elérnie, hogy a németeknek ki kelljen vezetnie a díjat – mondta Hortay Olivér. A Századvég üzletágvezetője hozzátette:

az eset tanulsága, hogy a közép-európai országok képesek lehetnek ellenpólust teremteni a magállamokkal szemben és hatékonyan képviselni érdekeiket. Csak össze kell fogniuk és a sarkukra állniuk. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.