Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Több gazdasági adatról is lehull a lepel

Van még szabad munkaerő a piacon, nőtt az aktivitás. Noha a fogyasztói árakra is kiható termelői árak csökkentek, ez az energiaárak mérséklődésének eredménye. A cseh jegybank is kamatot vághat.

2024. 06. 24. 5:20
Illusztráció Fotó: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A héten a gazdasági adatok tekintetében a péntek lesz meghatározó a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH). Ekkor jelenik meg három májusi adat: a munkaerőpiaci számok, az ipari termelői árak, továbbá a turisztikai szálláshelyekről szóló információk. Áprilisban a foglalkoztatottak száma 4,749 millió főt tett ki, amely 39 ezer fővel nagyobb az egy évvel korábbinál és nem tér el érdemben az előző havitól – ismertette lapunk megkeresésére Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza. Emlékeztetett, a munkanélküliségi ráta az előző havival megegyezően 4,4 százalékot tett ki, amely egy év alatt 0,5 százalékpontos emelkedést jelent. – Bár a foglalkoztatás továbbra is magas, látszik a munkaerőpiac feszességének csökkenése is: jelentősen növekedett az aktivitás, így van valamekkora szabad munkaerő a munkaerőpiacon – mutatott rá.

 

– Áprilisban az ipari termelői árak az egy évvel korábbinál két százalékkal voltak alacsonyabbak: a belföldi értékesítési árak öt, míg az export árak 0,4 százalékkal mérséklődtek. Havi alapon az ipari termelői árak 0,9 százalékkal lettek alacsonyabbak. Az ipari termelői árak irányából tehát nem látható inflációs nyomás – emelte ki Regős Gábor. Ugyanakkor ez a kép kicsit csalóka is: az ipari termelői árak csökkenése az energiaárak mérséklődésének eredménye: az energiaipar termelői árai több mint ötödével csökkentek, miközben a feldolgozóipari árak három százalékkal magasabbak lettek – bár ezen belül az élelmiszeripari termelői árak közel öt százalékkal mérséklődtek.

A turisztikai szálláshelyek forgalma áprilisban kedvezőtlenül alakult aminek az oka, hogy idén áprilisban hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban. Az előző havi 20,3 százalékos bővülés után a vendégéjszakák száma így 4,7 százalékkal csökkent, amelyen belül a belföldi vendégéjszakák száma 8,9, a külföldi vendégéjszakák száma 0,9 százalékkal mérséklődött.

 

A Magyar Nemzeti Bank e heti adatközlései közül a szerdán megjelenő, májusi hitelintézeti adatokra hívta fel a figyelmet Regős Gábor.

Áprilisban csak a tranzakciókat figyelembe véve a háztartások nettó hitelfelvevők, míg a nem pénzügyi vállalatok nettó hiteltörlesztők voltak: a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a háztartások hitelállománya 93,8 milliárd forinttal emelkedett, miközben betétállományuk alig változott. A nem pénzügyi vállalatok esetében a hitelállomány 103,4 milliárd forinttal lett magasabb, miközben a betétállományuk tranzakciókból adódóan 427,7 milliárd forinttal nőtt. 

Azaz a vállalkozások esetében még mindig inkább a tartalékolás, az óvatosság a jellemző.

– Ma teszi közzé a Pénzügyminisztérium az államháztartás május végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. Az első négy hónapban a költségvetés helyzete kedvezőtlenül alakult: a felhalmozódott hiány kismértékben meghaladta az év egészére tervezettet, bár – tette hozzá Regős Gábor – ez a hiány a 2,9 százalékos deficitre méretezett költségvetés hiánya. Azaz nem a 4,5 százalékos újabb hiánycélnak megfelelő, hiszen a költségvetési törvény nem változott. 

Ezzel szemben májusban kedvező hírek érkeztek a gyorsjelentés szerint: az év ötödik hónapjában a költségvetés 49 milliárd forintos többlettel zárt – ennek részleteit ismerhetjük most meg.

Az Eurostat adatközlései közül a szerdán megjelenő első negyedéves mezőgazdasági ár-adatokat érdemes kiemelni Regős Gábor szerint. Tavaly a mezőgazdasági árak emelkedése lassult az Európai Unióban, az árak átlagosan két százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, miközben a felhasznált alapanyagok ára átlagosan öt százalékkal csökkent. 

Ugyanakkor az átlagos áremelkedés mögött az egyes termények jelentősen eltérő teljesítménye áll: az olívaolaj ára 54 százalékkal magasabb lett, de több mint ötödével többet kell fizetni a krumpliért is, miközben a gabonafélék ára átlagosan 26 százalékkal lett kisebb.

Az Egyesült Államokban megjelenő adatok közül a pénteken várható májusi jövedelmi adatokat érdemes kiemelni. Ezen belül is fontos a személyes fogyasztási kiadások árindexe (PCE), ami a Fed preferált inflációs mutatója. Ez áprilisban az előző két hónaphoz hasonlóan 2,8 százalékon állt, ami azonban a jegybanki kétszázalékos célnál továbbra is magasabb. A fogyasztási kiadások árindexe így havi alapon 0,3 százalékkal emelkedett – hasonlóan az előző két hónaphoz.

A monetáris politika tekintetében a cseh jegybank csütörtöki kamatdöntő ülése lehet érdekes. A cseh jegybank legutóbbi, május 2-i ülésén az irányadó rátát ötven bázisponttal 5,25 százalékra csökkentette. Csehországban az infláció májusban 2,6 százalék volt, ami ugyan a célnál magasabb, de nem zárja ki a monetáris politika további lazítását – a kérdés csak az, hogy ennek mértéke 25 vagy 50 bázispont lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.