Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Fordulóponthoz érkezett a magyar fogyasztás

Egyre pozitívabb a kép fogyasztás szempontjából, mivel a háztartások jövedelme hónapok óta stabilan növekszik, a hitelpiac éledezik, s közben a háztartások óvatossági motívuma is oldódni látszik, miközben az alapvető fogyasztási kiadások nem nőttek. Ezek alapján a háztartásoknak egyre több pénzük marad az alapvető fogyasztáson túl, vagyis fordulóponthoz érkezhetett a magyar fogyasztás – állapítja meg friss Fogyasztói Barométerében a Nézőpont Intézet.

2024. 07. 05. 11:02
Shopping,Basket,With,Fresh,Food.,Grocery,Supermarket,,Food,And,Eats,koásr, bevásárlókosár, vásárlás, bolt
Illusztráció Fotó: Maxx-Studio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen emelkedett a háztartások havi átlagos jövedelme, az előző negyedévhez képest, a korábbi 551,5 ezerről mostanra nettó 596 ezer forintra nőtt – derül ki a Nézőpont Intézet júniusban készített Fogyasztói Barométeréből. Az előző adatfelvételhez képest a nyolcszázalékos jövedelememelkedés erős bérdinamikára utal, amelyet a Központi Statisztikai Hivatal adatközlései is jeleznek. Átlagosan 2,5 fő taglétszámmal számolva a háztartások egy főre jutó átlagos havi jövedelme nettó 238,5 ezer forint, szemben a márciusi 220 ezer forinttal. Ezek alapján nemzetgazdasági szinten a háztartások havi összjövedelme közel nettó 2400 milliárd forint.

A háztartások átlagos nettó tárgyhavi jövedelme

A háztartások jövedelméhez a hitel- és kölcsönfelvételt (49 ezer forint), illetve a korábbi megtakarításaik felhasználását (82 ezer forint) hozzáadva a háztartások havi elkölthető pénzmennyisége nettó 727 ezer forint. Hiteltörlesztésre (29 ezer forint) és megtakarításra (84,5 ezer forint) együttesen 113,5 ezer forintot szánnak, így 

a ténylegesen fogyasztásra fordítható pénzmennyiség nettó 613,5 ezer forint, amely összeg 65 ezerrel magasabb a márciusinál.

A jelentés arra is rávilágít: a háztartások alapvető fogyasztásra fordított kiadásai 2024 júniusában nettó 258 ezer forintra rúgtak, amely közel megegyezik az előző negyedéves adattal. Az élelmiszerekre kicsivel többet költenek, amelynek oka a javuló minőség vagy növekvő mennyiség lehet, míg a lakhatás olcsóbb lett, amelynek oka szezonális hatás, például alacsonyabb fűtésszámla lehet. Így az alapvető fogyasztáson túl egy átlagos háztartásnak nettó 355,5 ezer forintja marad, amely 23 százalékos javulás márciushoz képest.

Bővül a hitelpiac – állapítja meg a dokumentum, hozzátéve, hogy áttörés ugyanakkor még nincs. A háztartások négy százaléka jelezte, hogy június hónap során élt a hitel- vagy kölcsönfelvétel lehetőségével. A felvett hitelek és kölcsönök teljes összege megfeleltethető annak, mintha minden háztartás havi nettó 49 ezer forint többletforrással gazdálkodhatna, amely jelentős elmozdulás a márciusi 27,5 ezer forinthoz képest. A háztartások 29 százaléka fizet korábbi hitelek vagy kölcsönök után törlesztőrészleteket, amely arány változatlan az előző kutatáshoz képest. Március hónapban a törlesztést fizetők körében az átlagos törlesztőrészlet 100 ezer forint volt, szemben a decemberi 99,5 ezer forinttal, azaz jelentős átrendeződés nem történt.

Felhívják a figyelmet: oldódik az óvatossági motívum. 

Júniusban az átlagos felhasznált megtakarítás is 82 ezerre növekedett, amely 15 ezres növekedés márciushoz képest. 

Mindez úgy történt, hogy a tárgyhónapban a háztartások fele tudott félretenni, amely az eddigi legmagasabb arány a Fogyasztói Barométer történetében. A háztartások tehát az előző időszakhoz képest egyszerre tudták növelni a megtakarításaikat, illetve fogyasztás céljából korábbi megtakarításaikhoz is egyre bátrabban nyúlnak.

A fogyasztás szempontjából tehát egyre pozitívabb a kép: a háztartások jövedelme hónapok óta stabilan növekszik, a hitelpiac éledezik, s közben a háztartások óvatossági motívuma is oldódni látszik, miközben az alapvető fogyasztási kiadások nem nőttek. Ezek alapján a háztartásoknak egyre több pénzük marad az alapvető fogyasztáson túl, vagyis fordulóponthoz érkezhetett a magyar fogyasztás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.