Nem írná át az étlapokat az adómentes borravaló

Nem írják át az étlapokat az adómentes borravaló miatt, vagyis az éttermekben ettől nem lesznek alacsonyabbak az árak, és nagy kérdés, hogy mi lesz az immár elterjedt szervizdíjjal. A tapasztalatok szerint ugyanis ahol van szervizdíj, ott eltűnt a borravaló, és eltűnőben van egyébként a készpénzes fizetés is. A miniszterelnök mai bejelentése a borravaló adómentessé tételéről feldobta a labdát a szakmának. A szállodaszövetség pedig épp a szervizdíj bevezetéséért lobbizik a hotelekben, miután az éttermekben bevált a rendszer.

2024. 07. 19. 16:04
Illusztráció Fotó: MTI/EPA/Andy Rain
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A borravaló teljes adómentességének nem lesz olyan hatása, hogy a vendéglátó egységek csökkentenék az áraikat – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. 

Kovács László arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a szolgáltatók már így sem tudtak akkora áremelést alkalmazni, mint azt az alapanyag- és energiaárak drágulása indokolta volna. 

A fogyasztók először mindig az éttermi kiadásaikon spórolnak nehezebb gazdasági környezetben. Éppen ezért a vendéglátósok kénytelen voltak önmérsékletet tanúsítani és közel sem emelték úgy az áraikat, ahogyan például a boltok. De még így is csökkent a forgalmuk, hiszen a vendégek sokkal óvatosabban költenek – magyarázta.

Kovács László felhívta a figyelmet arra, hogy a pandémiát követően mintegy hatezer vendéglátó egység zárt be, a vendéglátóhelyek száma mostanra 46 ezerre esett országosan. Ezért minden költségcsökkentés fontos és jól jön a szektornak a rentábilisabb működés érdekében.

– A borravaló és a szervizdíj adómentességének gondolata már régóta megfogalmazódott bennünk, örülünk, hogy most ez a döntéshozók szintjén is felmerült

– zárta lapunknak adott nyilatkozatát a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

 

A borravaló jelentősége egyébként csökken, az elmúlt években a szervizdíj nagymértékben előtérbe került, szívesen alkalmazzák a kedvező adózása és a dolgozók motiválása miatt, hiszen minél nagyobb a forgalom, annál több szervizdíjat lehet szétosztani a dolgozók között, akik számára ez transzparens és egyértelmű hatású – mondta a Világgazdaság érdeklődésére Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Hozzátette: készpénzben egyre kevesebben fizetnek, a külföldiek alig, a magyar fiatalok pedig szinte sosem, ők a készpénzmentes fesztiválokon nőttek fel, érintésmentesen fizetnek, a telefonjukat, órájukat használják még egy 300 forintos vízért is.

A világon mindenütt inkább készpénzben adnak borravalót, és az is látható, hogy ahol van szervizdíj, ott eltűnt a borravaló.

A kedvező adózású szervizdíj az utóbbi években fokozatosan elterjedt, ma már jellemző és majdnem általános, a legtöbb vendéglátóhelyen alkalmazzák. Mértéke szabadon választható, de tipikusan 10-15 százalék között mozog.

Szervizdíjat adni a vendég számára kötelező, annak mértékét az étlapokon feltüntetik, és az összegét automatikusan tartalmazza végszámla, ahol alkalmazzák.

A szállodaszövetség éppen azért lobbizik, hogy a szállodai szobaárban is lehessen szervizdíjat alkalmazni, aminek mértéke kettő–négy százalék között lenne, és a hotel minden dolgozója részesülhetne a pluszjuttatásból a forgalom után. 

A szakma ugyanakkor minden olyan intézkedésnek örül, ami csökkenti a munkabérre jutó terheket, vagyis fontos a versenyképesség szempontjából, hogy a saját munkavállalókért tudjanak versenyezni a cégek a hazai és a külföldi vállalkozásokkal egyaránt – összegezte Flesch Tamás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.