Brutális dolog történik a tőzsdéken

Már az 1987-es nagy összeomlást emlegetik.

2024. 08. 05. 17:38
Illusztráció Fotó: Shutterstock
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőzsde ma olyasmit tehet, amit a járvány óta nem: leállíthat minden kereskedést – írta a CNN, miután reggel óta mínuszban vannak az amerikai tőzsdeindexek. A múlt héten közölték a júliusi munkaerőpiaci adatokat, amelyek lehangoló képet festenek az amerikai gazdaságról, egyúttal felerősítették a félelmet, hogy recesszióba csúszik az Amerikai Egyesült Államok – ismertette a Világgazdaság.

A nagy tőzsdeindexek jelentős mínuszokat produkáltak a hétfő reggeli nyitás óta:

a Dow Jones eddig 1072 pontot, 2,7 százalékot esett, az S&P–500 4,1 százalékot, a Nasdaq Composite pedig 6,3 százalékot zuhant. A Cboe Volatilitási Index vagy VIX, amely a várható tőzsdei volatilitásra tett fogadásokat méri, 55-re emelkedett.

A félelemmutató utoljára a világjárványon kívül 2008-ban, a nagy pénzügyi válság idején érte el ezt a szintet. Ez azután következett be, hogy a Dow pénteken több mint 900 pontot esett az ülésszak mélypontjain. A japán részvények hétfőn minden idők legnagyobb napi veszteségét szenvedték el, mivel az amerikai gazdasági lassulással kapcsolatos félelmek sokkoló hullámokat küldtek a globális piacokra.

A CNN azt írja, hogy olyan történhet ma, amire négy éve, még a Covid idején volt példa, azaz leállíthatják a kereskedést. A New York-i tőzsde automatikus leállításának célja, hogy megakadályozza a pánikszerű eladásokat és vásárlásokat. Ezt a rendszert a fekete hétfő, az 1987-es piaci összeomlás után vezették be, amikor a Dow egy nap alatt több mint 22 százalékot zuhant.

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2024/08/brutalis-dolog-tortenik-a-tozsdeken-mar-az-1987-es-nagy-osszeomlast-emlegetik

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.