Mamahotel: a fiatalok fele még szüleivel él

Magyarországon átlagosan 27,1 éves korban költöznek el szüleiktől a fiatalok.

Forrás: Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány2024. 08. 12. 11:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon, Európa- és világszinten is elterjedt, hogy a fiatal felnőttek a korábbi generációkhoz képest később repülnek ki a családi fészekből és kezdenek önálló életet, tartanak fenn saját háztartást és fedezik megélhetésüket – idézte elemzésében a legújabb vonatkozó statisztikákat az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány. Világszinten a 20–29 éves fiatalok fele a szüleivel élt 2022-ben, míg 2006-ban csak 45 százalékuk – derült ki a legfrissebb adatokból.

Ami az Európai Uniót illeti, 2023-ban a fiatalok átlagosan 26,3 éves korukban hagyták el szülői házat, míg Magyarországon átlagosan 27,1 éves korban.

Mi az oka az úgynevezett mamahotel-jelenségnek? A cikk szerint ebben társadalmi, pszichológiai és gazdasági tényezők egyaránt szerepet játszanak. A társadalmi okok közt említik többek között, hogy Európán belül a nyugati országokban általánosságban jellemzőbb mentalitás az önmegvalósítás, önállóság, függetlenség és személyesen elért eredmények értékelése, hangsúlyozása; míg a délebbre fekvő országokban nagyobb szerepe van a hagyományoknak, a családnak és a családi köteléknek.

A legfontosabb pszichológiai tényezőként említik, hogy a mostani húszas generáció tipikus jellemzője, hogy nem akarja elkövetni szülei hibáit, megfontoltabb, alaposabb döntéseket akar hozni a munka, a párválasztás, a lakóhely megválasztása és az élet minden más területén. Mindez pedig a döntések halogatásához vezet.

A legfontosabb gazdasági szempontok között pedig kiemelik, hogy a fiataloknak jellemzően alacsonyabb a jövedelmük és a vagyonuk, és nagyobb a valószínűsége annak, hogy bizonytalan vagy nem hivatalos munkakörben dolgoznak. Fontos változás még, hogy a bérleti díjak és a lakásárak elmúlt évtizedekben tapasztalt tartós emelkedése egyre nehezebbé tette számukra az első lakás bérlését vagy megvásárlását. 

A teljes elemzés ITT olvasható, részletes infografikát pedig alább böngészhetnek:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.