Jelentősen fertőződött a kukoricaállomány

A két évvel ezelőttinél is nagyobb területen és nagyobb mértékben fertőződött meg toxint termelő gombával a kukorica. A toxin ellehetetleníti a termény jelentős részének ipari és takarmánycélú felhasználását és az exportját is. A most betakarított kukorica több mint negyven százalékában a toxin jelenléte határérték fölötti.

2024. 09. 26. 5:07
Orosháza, 2023. szeptember 20.
A drónnal készült felvételen kukoricatörő adapterrel felszerelt New Holland típusú kombájn kukoricát ürít Orosháza határában 2023. szeptember 20-án.  
MTI/Rosta Tibor
Illusztráció Fotó: MTI/Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei kukoricatermés nemcsak a mennyisége miatt gyengébb a jónál, hanem kisebb a tápanyagértéke, gyengébb a rosttartalma, nem lehet olyan jól hasznosítani, mint tavaly – mondta egy sajtóbeszélgetésen Kiss Péter, a gabonakereskedők, -feldolgozók és takarmánygyártók érdekeit képviselő Gabonaszövetség elnöke. Ez az egyik oka annak, hogy a takarmányfeldolgozók kénytelenek csökkenteni a takarmányban a kukorica arányát. Az ennél is súlyosabb ok viszont az, hogy az idei termés aflatoxinnal fertőzött. Ez a fertőzés súlyosabb a 2022-esnél, nagyobb területen terjedtek el, és magasabbak is az értékek. Az eddigi adatok szerint a most betakarított kukorica több mint negyven százalékában a toxin jelenléte határérték fölötti. Jelenleg a betakarítás hatvan százalékánál tarthatnak a gazdálkodók, és nem lehet arra számítani, hogy javulna a helyzet – írja a Világgazdaság.

20211116 Mosonszolnok

Vadak a kukoricásban
Az idei mennyiség nagy része problémás tétel lesz
Fotó: Kisalföld/Huszár Gábor

Mint Kiss Péter elmondta, az aflatoxin-termelődés hőmérsékletfüggő, idén pedig négy héten keresztül volt akkora hőség, ami kedvezett a toxintermelődésnek. Ráadásul ez az egész Kárpát-medencét, illetve a délkelet-európai térséget érintette. A fertőzés mértéke attól is függ, hogyan sikerült az adott gazdálkodónak védekeznie a gyapottok-bagolylepke ellen, ahol ugyanis sikerült a védekezés, ott kisebb az esélye a magasabb toxintartalomnak. De az is igaz, hogy ha többször is időben szórták ki a megfelelő szert, de egy rovarirtást elmulasztottak, az olyan, mintha semmit sem csináltak volna – tette hozzá.

A helyzetet jól jellemzi, hogy 2022-ben a nyolc-kilences toxinfertőzöttségi értékek számítottak magasnak, most a harminc-negyvenes sem ritka. 

Az öt feletti értékekkel rendelkező terményt – ami idén meghaladja a termés negyvenszázalékát – már nem, esetleg csak speciális célra tudják átvenni a felvásárlók. A két évvel ezelőtti helyzethez képest nemcsak a toxinfertőzés arányában van változás, hanem a fertőzött kukorica mennyiségében: ugyanis míg akkor a KSH adatai szerint 2,78 millió tonna termett, addig idén körülbelül kétmillió tonnával többet várnak.

Az idei mennyiség nagy része problémás tétel lesz. Kiss Péter nyomatékosan kéri a termelőket, hogy ne próbálják meg összeönteni a fertőzött tételt az egészségessel, mert azzal csak egy nagyobb kupac rossz tételt csinálnak, és rosszabbul járhatnak, mint ha a toxinmentes tételt külön eladnák.

Kiss Péter szerint most alapvető fontosságú, hogy a termelők tudják, milyen a kukoricájuk. Ahhoz pedig, hogy megállapíthassák, toxinmentes vagy fertőzött, illetve ha utóbbi, akkor milyen mértékben, hivatalosan kell mintát venni és bemérni a laboratóriumokban. A mintavétel azért különösen lényeges, mert az aflatoxin foltokban helyezkedik el, egy nem szakszerű mintavételnél simán előfordulhat, hogy mentesnek tűnik a tétel.

Egy bizonyos határérték fölött nem alkalmas a fertőzött kukorica takarmánynak. Különösen a tejelő teheneknél kell ügyelni erre. Az ipari feldolgozásnak pedig az a sajátossága, hogy az aflatoxin a folyamat alatt csak felszaporodik, így aztán a melléktermékként keletkező takarmányok is fertőzöttek lesznek. Ezért szigorúak a feldolgozók, és fordítják vissza a toxinos tételeket. 

A magas toxintartalmú tételek már csak biogáz előállításra alkalmasak. Ki fog alakulni a piac ezekre a különböző minőségekre

– mondta Kiss Péter, aki szerint jelenleg a már csak biogáznak használható kukorica tonnánként húsz-harmincezer forinttal olcsóbb a takarmányként is hasznosítható tételeknél. A Gabonaszövetség elnöke szerint a toxinfertőzés most nem magyarországi, hanem dél-kelet-európai térségi probléma.

Emiatt most mindenki bajban van, az exportőrök is, ők ugyanis még akkor szerződtek le, amikor még úgy nézett ki, hogy kifejezetten jó kukoricatermés lesz. A takarmánykeverőknek változtatniuk kell a receptúrán, és nemcsak a kukorica egy részét kell helyettesíteniük, hanem az abból készült ipari melléktermékeket is.

Ezzel együtt úgy néz ki, hogy a hazai felhasználáshoz nem lesz elegendő jó minőségű hazai kukorica a piacon. Ez két éve is így volt, akkor egy ideig Ukrajnából érkezett be az áru, most viszont az ukrán kukoricára importstop van érvényben.

Bonyolítja a helyzetet, hogy közben pedig el kellene tüntetni a piacról a két évvel ezelőttinél jóval több toxinos kukoricát. Akkor egyébként ez szépen lassan „elkopott”, és még Olaszországba is szállítottak biogázüzemekbe. Voltak azonban olyan termelők is, akik megpróbálták a bennmaradó 2022-es toxinos termésüket a tavalyi, jó minőségű kukoricával keverni.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.