Nagy érdeklődés övezte az oszakai világkiállításon a magyar pavilont. Az oszakai világkiállítás első napján a Bors is ott járt, a helyszíni beszámoló a kulisszák mögé kalauzolja az olvasót.

Már a nyitás előtt hatalmas tömeg gyűrűzött az Expo 2025 területén, ahol külön az erre az eseményre felújított metróvonalon lehet csak bejutni. Az oszakai világkiállítás magyar pavilonját ünnepélyesen nyitotta meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, aki szinte még el sem vágta a nemzeti színű szalagot, amikor már hosszú sorokban várakoztak az épület előtt a látogatók. Egyetlen cél vezérelt mindenkit: a gasztronómia és a népzene által megismerhessék Magyarországot.
A magyar pavilon egyik legmeghatározóbb külső vizuális eleme, a homlokzatát borító több mint 35 ezer, egyenként elhelyezett textillamella. A falevelek mozgását idéző, természetközeli élményt megteremtő homlokzat tökéletesen tükrözi azt a kreatív gondolkodásmódot és technológiai igényességet, amelyre Magyarország mindig is büszke volt
– emelte ki megnyitó beszédében Nagy Márton, akitől a szót Zoboki Gábor Kossuth-díjas építesz vette át.
„Az épület egy belső utazásra hívja a látogatót. Élményük során megtapasztalhatják a magyar népzenén keresztül a két nép kultúrájának közös motívumait, természetközeliségét és lelkiségét. Az ötfokú hangsorral az emberiség legősibb egyetemes zenei kincsére utalunk – a pentatóniára – kezdte a Borsnak Zoboki Gábor Kossuth-díjas építész, akinek keze munkáját tükrözi az oszakai világkiállítás lenyűgöző magyar pavilonja.
Idén a hagyományos információközlés helyett érzelmekre ható élményt nyújt a magyar kiállítás. A fő attrakció egy immerzív színházi tér, amelyben egy élő műsorszámot ad elő egy énekesnő magyar népdalt énekelve. Lapunk egy főleg japánokból álló csoporttal nézte végig az előadást, az énekesnő Zoób Kati által tervezett ruhát viselt.
A magyar pavilonban Csapody Balázs vezetésével mutatkoznak be a magyar ízek és a borok. A szakember lapunknak elárulta, nem volt egyszerű a hagyományos magyar ételek elkészítése, mivel nem hozhattak otthonról alapanyagokat, csak a kint kapható termékekből tudtak válogatni.
A teljes cikk itt olvasható.