Szinte minden kistelepülésen segít a Magyar falu program

A kormány egyik zászlóshajójának nevezte a Magyar falu programot Gulyás Gergely, aki szerint az idén szinte minden kistelepülésre jut majd a program révén legalább egy fejlesztés. A miniszter jelezte, széles körű társadalmi konzultáció előzte meg a csomag kialakítását.

2019. 02. 11. 7:41
null
Önerő nélkül is lehet pályázni bölcsődék felújítására Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányzati becslés szerint 2200–2400 nyertes pályázat révén az idén szinte minden kistelepülésre jut majd legalább egy fejlesztés az induló Magyar falu programban – derült ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Vadai Ágnesnek címzett írásbeli válaszából. Az Országgyűlés honlapján elérhető dokumentumban a tárcavezető azt írta, a komplex területfejlesztési csomagot bátran lehet a kormány egyik zászlóshajójának nevezni.

Gulyás Gergely emlékeztetett rá, hogy a csak ebben az évben 150 milliárd forint központi költségvetési forrással rendelkező, az ötezer főnél kisebb lélekszámú településeknek szóló program széles körű társadalmi konzultáció keretében valósult meg. – Nem Budapestről kell megmondani, hogy mi a jó a vidéki embereknek, hanem velük együttműködésben szeretnénk kialakítani az őket érintő, évtizedekre ható fejlesztések irányvonalait. Az önkormányzati szövetségek, polgármesterek, helyi szakemberek segítségével sikerült minden érintett település, illetve az ott élő lakosság igényeit becsatornázni a programalkotás folyamatába – jegyezte meg a miniszter.

Önerő nélkül is lehet pályázni bölcsődék felújítására
Fotó: Havran Zoltán

A program kidolgozása során több száz javaslat érkezett a településeket képviselő önkormányzati szövetségektől, amelyek nagy része beépült az elemek közé. Emellett 2018 végén fórumokat rendeztek, amelyeken kétezer-ötszáz polgármesterrel, alpolgármesterrel, jegyzővel és helyi szakemberrel találkoztak a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosság munkatársai.

A Magyar falu programban 18 célterületet határoztak meg. A kistelepülések e szerint önerő nélkül pályázhatnak többek között orvosi rendelő fejlesztésére, orvosi eszközök beszerzésére, szolgálati lakásra, a nemzeti és helyi identitástudat erősítését célzó programokra, bölcsőde- és óvodafelújításra, út- és járdajavításra, falu- és tanyagondnoki szolgálatra, polgármesteri hivatal felújítására, temető-rendbetételre. Mint arról korábban beszámoltunk, a faluprogram elemeit februártól szakaszosan írják ki, az alacsonyabb adóerő-képességű települések pedig az elbírálásnál előnyt fognak élvezni.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos múlt héten arról beszélt, hogy a programban ötvenmilliárd forintot fordítanak a három, a négy és öt számjegyű utak fejlesztésére, 25 milliárdot a falusi csokra és 75 milliárdot a közszolgáltatások fejlesztésére. Mint mondta, a települések a forrásokhoz gyorsan hozzájuthatnak. A pályázatokról a beadási határidőt követő két hónapon belül döntenek, és a támogatott összeg elutalásáig is csak napokat, legfeljebb heteket kell várni. A program teljes mértékben előfinanszírozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.