Timmermans az EP választási kampányában

Frans Timmermanst ki kell vonni a bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – tudatta a magyar kormány álláspontját Gulyás Gergely.

2019. 02. 07. 10:36
Frans Timmermans, the newly elected Party of European Socialists President, speaks during the Party of European Socialists annual meeting in Lisbon
A holland politikus a korteskedést választotta Fotó: REUTERS/Pedro Nunes
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták (PES) választási csúcsjelöltjét ki kell vonni a bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – tudatta a magyar kormány álláspontját Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével.

A politikus arra kérte Junckert, hogy lehetőség szerint kezdeményezze Timmermans kivonását a bizottsági munkából azáltal, hogy fizetés nélküli választási szabadságot biztosít számára, mert a bizottsági alelnöki tisztség összeegyeztethetetlen az aktív részvétellel az európai parlamenti választások kampányában, írta az MTI.

A miniszter annak hatására fordult Junckerhoz, hogy Timmermans képviselte a bizottságot a magyar jogállamiságról szóló vitában a parlament január 30-i plenáris ülésén. Mint Gulyás az ennek másnapján kelt levélben írta, a magyar kormányt nem érte meglepetésként, hogy a bizottságot a vitában annak első alelnöke képviselte. Sajnálatosnak tartja azonban, hogy Timmermans mint „Magyarország régi bírálója a felszólalását a saját választási kampánya céljából használta fel, a magyar baloldali ellenzék kijelentéseit hangoztatva” – írta Gulyás Gergely.

A holland politikus a korteskedést választotta
Fotó: REUTERS/Pedro Nunes

A miniszter emlékeztette az elnököt arra, hogy a bizottság tagjainak teljes függetlenséggel, integritással, méltósággal, hűséggel és diszkrécióval kell ellátniuk feladataikat, megfelelve az uniós szerződésekben és a bizottsági magatartási kódexben lefektetett szabályoknak. Ezen túlmenően feladatuk ellátása során a hivatásetika legmagasabb szintjét indokolt szem előtt tartaniuk.

„Hisszük, hogy ezeket az elveket minden esetben alkalmazni kell, különösképp a választási kampányok során” – tette hozzá. A magatartási kódex legutóbbi módosítása ugyan lehetővé teszi a bizottság tagjainak, hogy csúcsjelöltként is hivatalban maradjanak, azonban a biztosi feladatok ellátása során „nem tűrhető el a vitán tanúsított, bizonyíthatóan politikailag elfogult magatartás” – szögezte le Gulyás Gergely.

Az Európai Bizottság tegnap hozta nyilvánosságra a biztosoknak szóló kampányszabályzatot, amely a tavalyi reform óta érvényes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.